ACTE MASINI ADUSE DIN GERMANIA. Achizitionarea unui autovehicul dintr-o tara straina poate fi o solutie buna, mai ales daca nu ai incredere in piata din Romania! Trebuie sa stii, insa, ce acte iti trebuie pentru a aduce o masina din Germania sau dintr-o alta tara UE.
In cazul masinilor aduse din Germania, dosarele de inmatriculare trebuie sa respecte in general cam aceleasi conditii ca pentru autoturismele de aici, cu mici particularitati in functie de anumiti factori: provenienta masinii, vechimea, modul in care a fost achizitionata, personalitatea (fizica sau juridica) a solicitantului inmatricularii etc.
In primul rand, trebuie solicitate autoritatilor competente germane placute cu numere de inmatriculare de export (placute cu numere de inmatriculare cu caractere de culoare neagra, in care perioada de validitate este inscrisa in partea din dreapta, pe fond rosu).
Inainte de a merge la Directia de Inmatriculari, verificati corectitudinea documentelor pe care le detineti, faceti copii ale tuturor actelor pe care le aveti si incercati sa intocmiti dosarul de inmatriculare prin asezarea documentelor in ordinea ceruta, in felul acesta va veti da seama daca va lipseste ceva.
Asadar, aveti nevoie de:
1. Fisa de inmatriculare. Aceasta este de obicei de dimensiuni A5 sau A4, pe o fata are inscrise datele tehnice ale masinii asa cum sunt ele prezentate si in cartea de identitate, iar pe cealalta are inscrise datele de identificare ale cumparatorului. Pe aceasta fisa ati obtinut in prealabil viza de inscriere din partea organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale. Gasiti modelul fisei de inmatriculare pe siteul www.servicii-inmatriculare.ro. Depuneti aceasta fisa in original la dosar.
2. Cererea de inmatriculare. Se completeaza si se semneaza de catre solicitant sau de catre reprezentantul legal al solicitantului si se stampileaza, daca este cazul. Se depune la dosar in original, alaturi de celelalte acte necesare pentru a aduce o masina din Germania.
3. Asigurarea Obligatorie (RCA) care trebuie sa fie intocmita pe numele solicitantului, cu valabilitate de cel puţin sase luni, iar in momentul in care prezentati dosarul la Directia de Inmatriculari trebuie neaparat sa fie in vigoare, altfel dosarul va fi respins. Asigurarea trebuie depusa la dosar in copie, dar pregatiti si originalul, in cazul in care vi se cere la ghiseu.
4. Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare – plata se efectueaza la CEC Bank, iar dovada se depune in original la dosar. In cazul societatilor in contabilitate se depune o copie.
ARTICOLUL COMPLET AICI