ACASA » BLOG » Voluntariatul, cheia succesului personal și al comunității noastre

Voluntariatul, cheia succesului personal și al comunității noastre

de Ramona LEONIDA

Realizez din ce în ce mai mult că trăim într-o lume în care cu greu poți defini ce este corect, moral, normal sau chiar benefic pentru tine sau pentru comunitatea ta. Constat că dacă te rezumi la a avea un simplu job, o funcție sau o mică afacere din care să îți asiguri traiul fără să fii receptiv la ce se întâmplă în jurul tău este o formă de a te plafona, de a stagna, de a lăsa alți factori să decida în numele tău fără ca tu sa fii conștient de acest lucru.

Cu alte cuvinte, indiferența, simpla atitudine de a aștepta ca altul să acționeze în beneficiul tău sau să pretinzi că “cei responsabili” ar trebui să își facă treaba în timp ce tu, ca simplu cetățean, consideri că nu ar trebui să intervii pentru că “nu este treaba ta”, generează un mediu vicios în care interesele tale și binele comunității nu mai sunt prioritare pentru factorii decidenți.

Poate până aici am fost puțin prea generală în exprimare. Voi fi mai specifică și voi pune cateva întrebari oarecum retorice. Câți tineri care au terminat studii superioare au un loc de muncă garantat? Câte persoane din Constanța au decis sa mearga în alte orase sau chiar în străinătate să muncească în condiții mai decente ca cele în orașul lor? Probabil știți că populația Constanței scade de la an la an mai mult din cauza acestei “migrații în masă”, avand în vedere că rata natalității a fost anul trecut pe plus și nu mai constituie un factor decisiv în scăderea populației.

În ultimii ani am ramas fara multi specialiști buni, oamenii competenți în diverse domenii (sănătate, educație, etc) sunt din ce în ce mai puțini, iar oamenii slab pregătiți ocupă din ce în ce mai multe posturi cheie. Încerc sa ignor pentru moment factorul politic si veti vedea de ce.

Țările bine dezvoltate economic au o societate civică puternică și bine reprezentată. Cu greu am găsit câteva statistici mai vechi cu privire la procentul populației implicate în activități de voluntariat: SUA 24,6% (2015), Suedia 48% (2009), Anglia 44% (2005), Olanda 42% (2008), Germania 36% (2004) și Franța 27% (2007). Legat de România am găsit o informație oficială din 2007 ca ar fi undeva la 5,8%, însa sunt surse care spun ca în acest moment procentul ar fi ceva mai mic. Deci în România avem o societate civică slab dezvoltată.

Poate puterea exemplului este mai relevantă pentru voi. Știti câte personalitați de marcă s-au implicat în voluntariat în ultimii 100 de ani? Mai multe decât ați crede. Vă dau doar câteva exemple la îndemana acum:

Foștii presedinti ai SUA, J.F. Kennedy (foto stânga), Gerald Ford, Richard Nixon, George Bush Sr., Bill Clinton;  Fostul președinte al Republicii Franceze: Jacques Chirac;  Jan Bielecki, Prim-ministru al Poloniei;  Kofi Annan (foto dreapta), fost Secretar General ONU;  Keizo Obuchi, fost Prim-Ministru al Japoniei; Taro Aso – actual Prim-Ministru al Japoniei, toți cei mentionați s-au implicat în organizația de tineret Junior Chamber International (JCI). Cu siguranta mai sunt și alte organizații care au dat lumii personalități marcante.

Consider că voluntariatul m-a ajutat foarte mult să îmi clădesc o carieră profesională și să relaționez mai bine cu oamenii. M-am implicat din studenție în AIESEC Constanța unde am învățat să implementez procese de resurse umane, să coordonez un proiect, să îmi stăpânesc mai bine emoțiile cand vorbesc în public și să am încredere că pot să realizez lucruri mărețe chiar și prin încercare și eroare, fiind mai bine să faci și să greșeti pentru a învăța din greșeli decât să nu faci deloc.

În voluntariat îți este permis să înveți din greșeli mai mult decât într-o activitate profesională unde ești plătit. Și totuși, prin voluntariat înveți să devi mai responsabil, lucru foarte căutat în zilele noastre. Cea mai importantă lecție este aceea că mereu ai ceva de învățat și lumea este în cotinuă schimbare. Cu cât ai experiențe de voluntariat mai intense cu atât înveți mai multe și reușești să ai un impact pozitiv mai mare în comunitatea ta. Acesta este și motivul pentru care m-am implicat să formez o Coaliție a ONGurilor din Constanța.

În final, va invit să vă alocați o parte din timpul vostru voluntariatului. Cu cât suntem mai mulți voluntari, cu atât vom avea mai mulți profesioniști, mai mulți oameni pregătiți pentru provocările vieții și, în cele din urmă, acel succes personal care generează progresul întregii comunități. Pentru a interacționa cu un număr de 17 ONGuri și a vă familiariza cu activitatea lor, vă invit la târgul de voluntariat EXPO ONG din 24, 25 ferbuarie, în VIVO Constanța (zona de restaurante). Ne vedem acolo!

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?