ACASA » CALENDAR » TRAVIATA la TNOB Oleg Danovski
Traviata a fost inspirata de Rose Alphonsine Plessis (1824 – 1846), nascuta in satul Nonant, nu departe de orasul Bayeux din Franta, care a fugit de acasa la varsta de 13 ani. Ajunsa la Paris fara bani, a inceput sa practice prostitutia. La 18 ani devenise deja o cunoscuta ca una din cele mai scumpe curtezane (care in limba italiană se numește “traviata”). Spre a scapa de urmarirea familiei, si-a schimbat numele de fata in Marie-Duplessis.
In aceasta perioada, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824 – 1895), care s-a indragostit de ea si cu care a intretinut stranse legaturi amoroase. Legatura lor au continuat chiar si dupa casatoria ei, pana la prematura ei moarte, in urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la varsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferata, a fost depus in cimitirul Montmartre.
In anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul “Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursa de inspiratie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferenta ca in opera, personajul feminin apare sub numele de “Violetta Valery”.
Asadar, sambata, 10 martie, ora 19.00 mergeti sa vedeti spectacolul Traviata de Giuseppe Verdi la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski.

 

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?