ACASA » TEATRU » Teatrul constănțean îl sărbătorește pe Alexandru Mereuţă

Cald, simpatic şi plin de umor– la fel cum îl ştim şi din rolurile sale pozitive, actorul Alexandru Mereuţă (nea Alecu, pentru prieteni şi colegi), s-a născut la 14 iunie 1927, în localitatea Bogdăneşti, o localitate situată „pe drumul de costişă ce duce la Vaslui”, cum îi place să spună.

       Actorul Alexandru Mereuţă a realizat în cei 60 de ani de viaţă artistică, o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi. Aşa este rolul Procopie Colauzo din vestita piesă grecească „Papa se lustruieşte” (în regia lui Sică Alexandrescu) sau Ianke, fabulosul, scăpărătorul Ianke din „Tache,Ianke şi Cadâr” sau blajinul învăţător Grigore din „Muşcata din fereastră”. Neuitate rămân şi rolurile din „Romanţioşii”, „O noapte furtunoasă” , „Gaiţele” şi „Visul unei nopţi de iarnă”.

       Sunt roluri dintre cele mai râvnite, pentru că sunt bine construite de autorii lor. De la actor la actor, imaginea lor diferă însă. Publicul e încântat să ia contact cu aceste mereu alte feţe ale aceluiaşi personaj, pentru că fiecare îi deschide noi căi de meditaţie. Iar elogiul pe care îl aduc actorului Alexandru Mereuţă este acela că, „copiii” lui n-au semănat cu nici unul dintre cei care i-au precedat, deşi sunt personaje întâlnite extrem de des în câmpul teatral, ori jucate simultan de mai mulţi actori în acelaşi teatru.

Alexandru Mereuţă este un actor înzestrat cu talent şi cu o imensă bucurie de a juca, iubindu-şi personajele ca pe propriii copii.

       Un moldovean cu inima largă, vibrând neostenit pentru toţi şi tot ceea ce îl înconjoară, este şi un sensibil recitator al versului eminescian.

       Pe scena Teatrului de Stat Constanţa joacă în spectacolele „Scaiul”, „Omul,bestia şi virtutea”, „Cum vă place”, roluri care îi aduc bucurii şi aplauzele publicului.

       Îi urăm domnului Alexandru Mereuță un călduros „LA MULŢI ANI !” și îi mulțumim pentru nenumăratele momente frumoase oferite pe scena teatrului constănțean.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?