ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Singura plajă din România pentru persoanele cu dizabilități, în pericol sa nu mai fie!

Singura plajă din România pentru persoanele cu dizabilități, în pericol sa nu mai fie!

de Ramona LEONIDA

STIRI CONSTANTA. “Plaja Terapeutică” un proiect de impact real inceput anul trecut la Constanța, practic singura plajă pentru persoane cu dizabilități special amenajată, are mari șanse să nu mai existe.

Acest proiect unic în Europa inițiat de ONG-ul Asociația Centrul de Autism “Marea Neagra” a primit anul trecut o plajă gratuită, pe o suprafață de 22.000 de metri pătrați în zona Faleză Nord. Conducerea Apele Române Dobrogea Litoral a fost schimbată, iar pentru acest an, noul director nu mai este dispus să ofere sectorul de plajă gratuit. Ba mai mult, solicită ONG-ului să se înscrie în licitație, ceea ce din punct de vedere legal este imposibil.

Într-o, postare pe contul personal de Facebook, inițiatorul proiectului, Adrian Gemănaru, descrie situația umilitoare la care este supus de administrație.

Dupa ce am muncit VOLUNTAR un an de zile: am dat mii de telefoane si mailuri, am purtat sute de discutii, am adunat zeci de mii de euro, am convins o multime de oameni sa mi se alature in aceasta poveste, am depus memoriul de arhitectura, am comandat materiale, am premiat oameni pentru implicarea lor alaturi de mine, statul roman imi aduce la cunostinta pe 16 ianuarie 2018 ca din pacate nu mai are baza legala sa continuie acest proiect“, a explicat Adrian.

Se pare ca aceasta plaja special amenajata pentru persoanele cu mai multe tipuri de dizabilitati ar putea fi singura din tara.”Din punctul meu de vedere: DA ! Proiectul reprezinta o plaja terapeutica cu ateliere de lucru pe diferite dizabilitati si este unica in Romania!” a scris Adrian Gemănaru.

plaja-persoana-dizabilitati

O posibilă soluție ar fi împiedicarea concesionării acelei bucăți de plajă către agenții economici sau posibilitatea unei asociatii de a se înscrie, însă legea nu prevede asa ceva.

Centrul de Autism “Marea Neagra” face un apel public catre organele competente (Apele Române Dobrogea Litoral, Guvern, Parlament) să permită în continuare derularea proiectului “Plaja Terapeutica”.

De asemenea, Adrian Gemănaru a înaintat două petiții, către Președintele României și Primul Ministru, pentru care încă așteaptă un răspuns.

Statisticile vorbesc de la sine despre importanta proiectului “Plaja Terapeutica”. Mentionam ca in Romania conform anpd.gov.ro există 791.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 92% sunt adulti și 8% copii.

Numai în judetul Constanța avem 22.000 de persoane, din care doar 718 adulți sunt institutionalizați. Indiferența autorităților și nerespectarea reglementărilor legale referitor la accesibilizarea nu doar a plajelor, dar și a întregului oraș (clădiri, parcuri, zone de agrement, treceri de pietoni, locuri de joacă pentru copii etc.) a condus la izolarea și marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale, fiindu-le afectate integritarea, încrederea în sine și viata socială aproape inexistentă.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?