ACASA » STIRI » Semnificații istorice pentru 1 FEBRUARIE

Luchian_-_AnemoneDaca ne uitam de-a lungul istoriei observam ca data de 1 februarie este o data importanta. Iata cateva evenimente remarcante care au avut loc pe 1 februarie:

1868 – S-a născut pictorul Ştefan Luchian (m. 1916).

1814 – Lordul Byron publică “Corsarul”. 10.000 de exempare se vînd numai în prima zi.

1838 – S-a născut scriitorul Nicolae Gane, prozator şi memorialist din cercul “Junimii”

1878 – A fost publicat primul buletin meteo săptămînal.

1931 – S-a născut Boris Elţîn, preşedintele Rusiei (m. 23 aprilie 2007)

1946 – A fost proclamată Republica Ungară.

1951 – Adunarea Generală a ONU adoptă, cu 44 de voturi pentru şi 7 împotrivă, o rezoluţie care condamnă guvernul Republicii Populare Chineze pentru agresiunea împotriva împotriva Coreei. Era pentru prima dată de la constituirea ONU, cînd o naţiune era condamnată drept agresor.

1990 – S-a hotărît constituirea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), ca urmare a convorbirilor dintre reprezentanţii partidelor politice şi reprezentanţii Consiliului FSN.

1991 – România a obţinut statutul de invitat special în Consiliul Europei.

1993 – La Bruxelles, a avut loc ceremonia semnării Acordului de asociere a României la Comunităţile Europene. Partea română a fost reprezentată de premierul Nicolae Văcăroiu, ministrul de externe Teodor Meleşcanu şi de alte personalităţi ale vieţii politice.

1993 – A fost aprobat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru protecţia şi conservarea unor bunuri culturale.

1995 – La Strasbourg, 21 de ţări membre ale Consiliului Europei au semnat Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale. Printre semnatari s-a numărat şi România.

1995 – A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană. Acordul impunea ţărilor asociate o reorientare a economiilor lor şi o adaptare la cerinţele europene în domeniul economic.

1996 – Gavril Iosif Chiuzbaian, ministrul Justiţiei, a solicitat, la Washington, organizaţiei “Prison Fellowship”, precum şi altor personalităţi americane sprijin pentru eliberarea grabnică din închisoarea de la Tiraspol a lui Ilie Ilaşcu şi a grupului său.

2001 – Comisia Europeană a redactat rapoartele pe baza răspunsurilor României şi Bulgariei la chestionarele privind îndeplinirea angajamentelor pentru modificarea regimului de vize al UE faţă de cele două ţări şi a decis ca pe 30 iunie să prezinte un raport privind progresele realizate ulterior.

2003 – Naveta americană Columbia s-a dezmembrat în timpul reintrării în atmosferă, la încheierea unei misiuni de 16 zile pe orbită, cu şapte astronauţi la bord. Toţi cei şapte astronauţi au murit.

2005 – Keanu Reeves a primit o stea la Hollywood.

2007 – Bill Gates a primit ordinul Steaua României.

Sursa: Mediafax

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?