ACASA » STIRI » Diverse » RADU BELIGAN: “Eu iubesc. Iubesc pe toată lumea”

RADU BELIGAN: “Eu iubesc. Iubesc pe toată lumea”

RADU BELIGAN. Actorul Radu Beligan a murit, miercuri, la vrârsta de 97 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti. Internat de vineri, în Secţia de Terapie Intensivă, a decedat la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator, a declarat, pentru News.ro, directorul medical al unităţii sanitare, dr. Dana Safta.

Pizza Evo

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, în Galbeni, Filipeşti, Bacău, şi este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio.

Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă, potrivit unui interviu. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat – în peste şapte decenii – roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Cămil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

Spunea că secretul longevității sale stă tot în iubire și că asta îl făcea să aibă zâmbetul pe buze și să urce pe scenă chiar și la o vârstă înaintată. ”Secretul meu şi al longevităţii mele este iubirea. Eu iubesc. Iubesc pe toată lumea. Eu sunt un om încărcat de iubire”, mărturisea marele actor. Chiar şi pe cei care l-au supărat de-a lungul timpului? ”Da… Nu contează. Nu ţin la supărare. Ignor supărările”, mai spunea maestrul cu voce domoală.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?