ACASA » BLOG » PRO TV nu mai aduce cartea!

PRO TV nu mai aduce cartea!

de Andrei AMZA

Într-un articol publicat pe blogul sau, scriitorul Dan C. Mihăilescu a anunţat că emisiunea pe care o prezintă de 15 ani la Pro Tv, “Omul care aduce cartea“, va fi scoasa din grila postului. Aşadar, singura fărâmă de cultură de pe cel mai urmărit post din România va avea ultima difuzare pe 31 decembrie. Motivul pentru care omul nu va mai aduce cartea este că emisiunea nu produce bani.

Resemnat, elegnat şi chiar umil, Mihăilescu explică de ce a fost luată această măsură, fără nicio intenţie de a denigra Pro TV sau conducerea acestuia. Şi nici nu ar avea de ce s-o facă.

Ceea ce nu pot eu să înţeleg este cât de mari erau costurile de producţie ale acestei emisiuni, încât Pro TV nu şi le mai putea permite, de era musai ca aceasta să zboare? Vorbim aici despre 4 minute şi 30 de secunde de emisie înregistrată. Prin comparaţie, emisiunea social-tabloid-senzaţională-feşhăn-rămâiprost, “Vorbeşte Lumea” are nici mai mult, nici mai puţin de 3 ore de emisie pe zi! După care vine o doză de o oră şi jumătate de Măruţă, cu fix aceleaşi rahaturi ca în orele precedente. 

Soluţii ar fi existat cu siguranţă, pentru că mahării editurilor din România ştiau, sau au aflat, despre retragerea emisiunii şi, pentru binele lor, ar fi putut să facă ceva împreună pentru salvarea ei. Adevărul crunt este că, pe termen lung, editurile şi librăriile vor avea de pierdut din cauza dispariţiei acestei emisiuni. Dan C. Mihălilescu le promova produsele MOCA şi, mai important, promova ideea şi pofta subliminală de a citi!

Dar de când Pro TV nu mai “gândeşte liber”, ci “gândeşte pe bani”, iată că scoaterea din grilă a omului care aduce cartea era inevitabilă, la fel cum se aştepta şi Mihăilescu de ceva vreme – chiar de câţiva ani buni. Un aspect important, de care cei din conducerea Pro se pare că au ales să nu mai ţină cont, este că această emisiune minusculă, dar simbolică, făcea parte dintr-un întreg ce încă mai ajuta postul să-şi menţină o imagine cât de cât echilibrată, cel puţin în ochii telespectatorilor cu mai mult de 4 clase.

Bineînţeles, cu timpul, Omul care aduce cartea va deveni o amintire de pe vremea când, uneori, fără să vrei, la televizor mai vedeai şi aşa ceva.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?