ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Primăria Constanța risipește banul public însă vrea taxe mai mari cu 115%

Primăria Constanța risipește banul public însă vrea taxe mai mari cu 115%

STIRI CONSTANTA. Activistul civic Sorin Belu (din grupul civic Baricada Verde) a fost prezent la ședința Comisiei nr. 5 a Consiliului Local Constanța din data de 14 decembrie, reușind să transmită live pe Facebook discuția. Înainte de începerea ședinței, Sorin Belu a fost certat de consilieri pe motiv că filmează cu telefonul, în condițiile în care ședința este oricum transmisă LIVE pe Youtube – deși calitatea este extrem de slabă și nu se poate înțelege absolut niciun cuvânt din cele spuse.

Pizza Evo

Pe ordinea de zi a ședinței se afla și proiectul de lege despre taxele și impozitele locale 2018. Un reprezentant din partea Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT) a afirmat că taxa de salubritate se incasează de la populație la propunerea agentului economic, adică POLARIS M HOLDING. Reamintim că autoritățile locale Constanța doresc să mărească taxa de salubritate de la 3 lei/lună/persoană cât este în prezent, la 7 lei/lună/persoană.

O creștere de 115% afectează o familie de patru persoane astfel: în loc de 144 de lei cât a plătit taxa de habitat în 2017, aceeași familie va plăti 336 lei în 2018!

Ca să facem o comparație, la Iaşi, cu o populație de 362.142 de locuitori, cheltuielile pentru salubritate sunt de 39 de milioane de lei. La Constanța, cu o populație de 317.832 de locuitori, suma care se duce la salubritate este de 80 de milioane de lei. Practic constănțenii plătesc de peste două ori mai mult având cu peste 45.000 de locuitori mai puțin decât Iași.

Aducem la cunoștință cetățenilor orașului Constanța faptul că bugetul anual SPIT Constanța este de 7 milioane de euro și este mai mare decât întreg bugetul anual al orașului Eforie de exemplu. O altă discrepanță majoră este aceea că SPIT Constanța are 240 de angajați în timp ce aceeași autoritate locală de colectare a taxelor și impozitelor locale din Iași are doar 90 de angajați. Reamintim și faptul că SPIT Constanța plătește o chirie lunară de 22.800 euro plus TVA pentru sediul din bd Tomis nr 112.

Conform datelor furnizate de site-ul Primăriei Constanța, bugetul local, cel puțin din anul 2014, se află pe excedent (pe plus) cu 52 milioane lei. Tot pe plus, cu 192 milioane lei se află și în 2015 și cu 231 milioane lei în 2016. Excedent ce în ultimii doi ani este mai mare decât venitul obținut din plată de către contribuabili a impozitelor și taxelor locale.

Pentru a protesta împotriva majorărilor nejustificate ale taxelor şi impozitelor pe 2018 la Constanţa, mai mulţi reprezentanţi de ONG-uri, oameni de afaceri şi simpli cetăţeni ai Constanţei au organizat un protest ce va avea loc DUMINICĂ, 16 DECEMBRIE, de la ORA 17.00, în faţa Prefecturii Constanţa. Detalii AICI

Manifest-WEB-v3

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?