ACASA » BLOG » Primăria Constanța nu are nevoie de mai mulți bani, dar MĂREŞTE TAXELE!?

Primăria Constanța nu are nevoie de mai mulți bani, dar MĂREŞTE TAXELE!?

de Ramona LEONIDA

Aseară am participat la o dezbatere publică ce a avut ca subiect modificarea taxelor și impozitelor pentru orașul constanța în 2018. Dezbaterea a fost organizată după ce, la 1 noiembrie 2017, au fost anunțate niște creșteri semnificative de taxe: până la 520% în cazul persoanelor fizice care deţin clădiri nerezidențiale!

După publicarea proiectului de majorare a taxelor, reacţiile nu au întârziat să apară – 13 asociații profesionale și ONG-uri au semnat un memoriu prin care solicită în mare parte înghețarea taxelor și impozitelor la nivelul anului 2017. Practic, lumea a vrut ca taxele să rămână la fel. Invariabile. Neatinse.

Organizarea dezbaterii se pare că a stârnit un interes ridicat din partea comunităţii, iar prezenţa în sală a fost destul de mare. Oamenii au stat faţă în faţă cu primarul Decebal Făgădău, care a fost însoţit de viceprimarii Dumitru Babu și Costin Răsăuţeanu, alături de Virginia Uzun, şefa de la SPIT Constanța.

Am urmărit cu atenție fiecare intervenție și atitudinea – destul de arogantă cu vizibile urme de iritare – aleşilor din Primărie. Ce m-a frapat cel mai tare la începutul dezbaterii a fost lipsa unei expuneri de motive pertinente pentru această majorare de taxe.  O intervenţie de bun-simţ a avut-o un simplu cetăţean, Daniel Radu, care a propus o creștere de maximum 15% pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice. Şi aici a apărut marea contradicţie a administraţiei locale. Făgădău a spus că Primăria Constanța nu are nevoie de bani mai mulți la buget, ci doar de o echilibrare între persoanele fizice și cele juridice pentru același tip de taxă. “Motivul pentru care am propus această majorare nu este legat de lipsa surselor din bugetul local, ci este legat în primul rând de eliminarea discrepanței între operatorul economic și persoana fizică“, a spus edilul. El şi-a justificat decizia cu argumentul că Primăria Constanța nu are nevoie de bani, ci doar vrea să urmeze sfatul (?) Consiliului Concurenței, care protejează persoanele juridice în detrimentul persoanelor fizice.

Arta taxelor constă în a jumuli gâsca pentru a obţine cea mai mare cantitate de pene cu cât mai puţine sâsâieli posibile.
Jean-Baptiste Colbert

Păi dacă e de urmat sfaturi de la comitete, comiţii şi consilii şi dacă primăria chiar nu are nevoie de mai mulţi bani, nu ar fi mai logic şi de bun-simţ să fie micşorate taxele pentru persoanele juridice, dacă sunt chiar aşa de mari (cu peste 50% mai mari ca să fiu mai exactă)? Mai ales că în ultimii trei ani primăria a rămas în visterie la sfârșitul anului cu aproximativ 100 de milioane de lei necheltuiți!

M-am înscris și eu la cuvânt ca simplu cetățean și am fost prezentată ca Președinte JCI Constanța, organizație din care fac parte, dar în care nu mai sunt președinte de aproape doi ani (în JCI orice președinte are un mandat de un an). Trecând peste acest lucru, am susținut public memoriul semnat de cele 13 asociații și am făcut o introducere despre ce date ar trebui să cuprindă un studiu de impact și câteva argumente explicite împotriva majorării de taxe. Primarul m-a întrerupt la un moment dat pentru a mă întreba care sunt de fapt propunerile mele. Probabil nu știe foarte bine ce înseamnă o dezbatere publică și nu ia în considerare argumentele și doleanțele cetățenilor generate de însuși acțiunile sale. Ar fi vrut să audă doar propunerile concrete și să bifeze rapid această dezbatere publică pe care și-a asumat-o în mod direct, neglijând faptul că ea a fost cerută public de cele 13 asociații în acel memoriu, așa cum a subliniat când a luat cuvântul avocatul Sorin Lambrino.

Sunt curioasă care va fi deznodământul acestei povești: cu cât vor fi majorate până la urmă taxele și impozitele constănțenilor? În ce măsură va lua în considerare Primăria Constanța argumentele sau propunerile pertinente ale cetăţenilor care s-au prezentat și au luat cuvântul? Din dezbaterile organizate în trecut știm că de multe ori autoritățile locale nu au dat doi bani pe propunerile constănțenilor. Dar hai să nu facem presupuneri eronate și să vedem ce se va întâmpla de data aceasta.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?