ACASA » STIRI » Diverse » PRIMA “BUDĂ”. 200 de euro pentru romanii care renunta la WC-urile din curte

PRIMA “BUDĂ”. 200 de euro pentru romanii care renunta la WC-urile din curte

PROGRAM PRIMA BAIE. Un deputat a cerut Guvernului sa introduca un program national de tip “Prima Baie“. Este vroba despre acordarea unei subventii de 200 de euro pentru amenajarea unei bai in locuintele care nu dispun de una.

Pizza Evo

Initiativa aprtine deputatului Aurelia Cristea, care spune ca colectate in sustinerea acestei propuneri trag un veritabil semnal de alarma si nu pot fi ignorate de catre o tara cu pretentii europene.

Statisticile arata ca doar 45% din gospodariile din Romania exista apa curenta in locuinta si ca doar in 28% din gospodarii exista un grup sanitar in interiorul locuintei, transmite Mediafax.

Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă și mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie.

O estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro.

Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi“, mai arată Aurelia Cristea.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de deputatul PSD, in conditiile in care Guvernul Romaniei a lansat un intreg set de masuri incluse in Pachetul Integrat pentru Combaterea Saraciei, un astfel de program ar contribui la cresterea nivelului de trai, gradului de sanatate si indicilor privind igiena in mediul rural.

Cristea propune ca programul sa fie etapizat pentru o acoperire optima, incepand cu anul 2017.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?