ACASA » BLOG » Poţi fi schimbarea pe care vrei să o vezi în orașul tău! Vino la EXPO ONG

Poţi fi schimbarea pe care vrei să o vezi în orașul tău! Vino la EXPO ONG

de Ramona LEONIDA

Ești nemulțumit de condițiile de trai din orașul tău? Nu trece o zi fără să te simți dezamăgit de lucrurile care se întâmplă sau nu se întâmplă în Constanța? Crezi că orașul în care locuiești are nevoie de numeroase îmbunătățiri? Te simți debusolat, trist și fără planuri clare de viitor? Ai vrea să schimbi ceva dar te simți neputincios? Nu ești singurul/singura care se regăsește în aceste întrebări retorice, faci parte dintr-o majoritate copleșitoare a celor care gândesc aşa.

Eu cred că orașul în care m-am născut și locuiesc de 30 de ani merită mai mult. Am vizitat Cluj, Iași, Craiova, Sibiu, Brașov și alte orașe mari ale țării unde am văzut o infrastructură mai bună, evenimente culturale mai multe, o dezvoltare și o evoluție mai mare decât există în Constanța. Însă eu cred că și la noi există potențial mare de creștere, poate mai mult ca în orașele anterior menționate: avem port, ieșire la Marea Neagră cu plăji extrem de generoase față de multe țări din Europa, pământ bun pentru agricultură, o istorie frumoasă cu multe ruine din timpul colonizării grecești, o multitudine de etnii și diversitate culturală, ne leagă Autostrada Soarelui de capitală și avem și canalul Dunăre-Marea Neagră ca infrastructură la nivel național. Se pare că în curând vom avea mai multe rute aeriene din Kogălniceanu pentru a ajunge în principalele orașe ale țării.

Tot ce ne mai trebuie pentru a avea o viață mai bună și o satisfacție mai mare ca și locuitori al Constanței este să avem planuri strategice gândite pe termen lung, care să vină în sprijinul cetățenilor și a generațiilor viitoare și care să fie implementate și respectate în proporție de minimum 90%. Pentru asta avem administrație locală și județeană și instituții publice. Dar tu, omul de rând, care poate ai o familie și un job, sau poate îți este greu să găsești un job, cum te poți implica în orașul tău? Află că și tu poți avea o contribuție semnificativă, nu doar cei plătiți sau aleși prin alegeri locale au întreaga responsabilitate de a dezvolta un oraș cu 300.000 de locuitori stabiliți.

Ce înseamnă să fii un bun cetățean? Cum te poți implica activ în comunitatea ta și să ai o contribuție care să conteze? În primul rând trebuie să îți cunoști drepturile, dar și obligațiile ca cetățean. Însă nu este suficient. Am descoperit și am experimentat în ultimii 9 ani ceea ce se numește să fii cetățean activ. Să fii cetățean activ înseamnă să nu rămâi indiferent la ce se întâmplă în comunitatea ta. Să ai inițiativă și să acționezi în folosul tău și al semenilor tăi. Să ai încredere că poți face diferența printr-o implicare mică dar constantă în viața cotidiană. Să ai acces la informații și să cunoști oameni de la care poți învăța. Să fii cetățean activ înseamnă să gândești sustenabil și să protejezi natura. Să fii cetățean activ înseamnă să renunți de cele mai multe ori la interesul tău personal în favoarea intereselor comune care pe termen lung te vor ajuta tot pe tine cel mai mult pentru că vei trăi într-o lume mai frumoasă cu oameni mai fericiți.

Am învățat să mă comport și să fiu un cetățean activ făcând voluntariat. Am descoperit că există grupuri de oameni care să implică benevol în acțiuni ce aduc schimbări pozitive în societate. Alături de voluntari am descoperit că pot să fac mai multe și am căpătat o mare încredere în posibilitățile mele. Mi-am dezvoltat abilități și mi-am construit o carieră și un business personal. În continuare îmi place să organizez proiecte și să mă implic în actini diverse alături de colegii mei voluntari din JCI Constanța. De un an de zile mă implic alături de mai multe ONGuri și am coordonat Coaliția ONGurilor Constanța, ce a avut câteva intervenții în viața publică constănțeană. Statistic vorbind, doar 1 – 2% din cetățenii României fac voluntariat pe când în țările din vestul și nordul Europei procentul ajunge și la 60%. Poate asta ar trebui să îți dea puțin de gândit. Nu contează pregătirea profesională, statutul social sau alte criterii, important este să alegi să te implici acolo unde și ție ți-ar face plăcere, acolo unde vrei să schimbi ceva.

Afis-Expo-ONG-2017-WEBÎmi doresc ca și tu să ai experiențe de neuitat care mi-au oferit cele mai mari satisfacții. Vreau ca și tu să ai mai multă încredere în tine și să cunoști oameni interesanți și să te dezvolți, să te redescoperi și să fii mai fericit în orașul tău.

De aceea te invit cu drag să participi la cel mai mare târg de voluntariat din județul Constanța: EXPO ONG ediția a 2-a, pe 21 și 22 ianuarie, între orele 10.00 – 21.30 la VIVO Constanța.

Vino  să cunoști voluntari din 24 de ONGuri din domeniile: educație, cercetare, sănătate, sport, protecția mediului, artă, dezvoltare personală, domeniul civic, asistentă socială, protecția animalelor și antreprenoriat.

Vino să devii cetățean activ în orașul tău!

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?