ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Petiţie online pentru paza şcolilor din Constanța. „Elevii merită să învețe în siguranță!“

Petiţie online pentru paza şcolilor din Constanța. „Elevii merită să învețe în siguranță!“

STIRI CONSTANTA. Acuzând Primăria și Consiliul Local că aleg să ignore legea privind asigurarea pazei instituţiilor de învăţământ, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a iniţiat o petiţie online pentru a determina autorităţile locale să acționeze.

AEC explică iniţierea petiţiei online prin faptul că „în acest moment, având în vedere faptul că Primăria şi Consiliul Local Constanţa aleg să ignore legea şi să pună în pericol beneficiarii actului de educaţie, elevii şi părinţii Constanţei au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur şi simplu, acceptarea situaţiei şi participarea la cursuri într-o şcoală care nu le oferă garanţia unui mediu sigur şi prielnic învăţării”.

Elevii arată că membrii Consiliului Local Constanţa au refuzat şi refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conştienţi de faptul că „oricum părinţii elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiilor condiţiile optime pentru procesul de învăţare.”

Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituţia României asigură şi garantează dreptul la învăţământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria şi Consiliul Local Constanţa le pun în sarcina elevilor şi părinţilor pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat şi o ameninţare la supremaţia legii fundamentale.

Pe această cale, cerem ajutorul elevilor ce îşi doresc să înveţe într-un mediu sigur, părinţilor ce îşi doresc să nu mai fie nevoiţi să suporte costurile ascunse aferente asigurării pazei în unităţile de învăţământ astfel încât copiii lor să fie în siguranţă, dar şi profesorilor ce simt că integritatea lor fizică este pusă sub risc de către lipsa pazei şi conştientizează că nu e de datoria lor să joace rol de agent de pază, să ni se alăture în acest demers şi să cerem primarului Decebal Făgădău şi consilierilor locali ca în cel mai scurt timp să înfiinţeze un grup de lucru, împreună cu reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănţeni să înveţe în unităţi de învăţământ în care integritatea fizică nu le este pusă în pericol”, spune Andrei-Mihai Tănase, Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Conform art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local, organ al administraţiei publice locale, are obligaţia de a asigura paza clădirilor în care unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale. Totodată, art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare, prevede obligaţia consiliilor locale de a aloca fonduri pentru „securizarea clădirilor unităţilor de învăţământ”.

Petiția poate fi semnată AICI

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?