PERLE BACALAUREAT 2016. Şi la bacalaureatul din acest an, proba scrisă la limba şi literatura română a scos la suprafaţă o serie de prele şi inepţii pe care elevii le-au scris în lucrările lor.
“Ion este nărăvaş şi iubitor, atingând-o discret pe Ana“, a scris un candidat, care făcea referire la celebrul personaj din romanul “Ion” al lui Liviu Rebreanu.
Nici Lucian Blaga nu a scăpat de analiza critică a elevilor, care au descifrat sursa de inspiraţie a poetului: “Eu nuti strivesc corala de minuni a lumii este scrisă când poetul era sub influienţa lui Bacchus”. Elevul a scris corect numele zeului grec, însă nu a excelat la ortografie şi gramatică.
Unii absolvenţi au ales greşit Moromeţii lui Marin Preda, iar descrierea personajului a stârnit amuzamentul profesorilor corectori. “Moromeţii are ca personaj pe Marin Moromete, care are o viziune despre lume în care ţăranul român avea copii, pe care îi bătea, deoarece ei cereau haine şi fugeau cu oile la oraş, mai ales unul dintre fraţi, Nilă.”
Un absolvent a avut cu totul altă viziune despre personajul principal: “Moromete era zgârcit, dar nu era beţiv, ci era fumător“.
Puşi să construiască un enunţ în care să ilustreze sensul conotativ al substantivului “ochi“, aceştia s-au hazardat, improvizând.
“Mama îmi scoate ochii pentru că cheltui banii pe care oricum mi-i dă tata, care lucrează în străinătate” sau “Eu mănânc ochiuri, dar nu multe“.
Un alt subiect a fost realizarea unui eseu despre rolul jocurilor pe calculator, în dezvoltarea personală.
“Jocul pe calculator e dăunător, te poate prosti” sau “Pe calculator, jocurile sunt bune, te învaţă să fii mai deştept decât eşti“, a scris un elev.