ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » OMAGIU PERICULOS. Universitatea “Ovidius” sfidează Ora Pământului şi lansează 2.000 DE LAMPIOANE în Parcul Tăbăcărie!

OMAGIU PERICULOS. Universitatea “Ovidius” sfidează Ora Pământului şi lansează 2.000 DE LAMPIOANE în Parcul Tăbăcărie!

STIRI CONSTANTA. Seara de sâmbătă, 25 martie, marchează două evenimente la Constanţa. Primul este o manifestare internaţională, Ora Pământului, iar celălalt este un omagiu adus pentru cei 2.000 de ani de la moartea poetului Ovidius.

Două instituţii diferite, ONG-ul Mare Nostrum şi Universitatea “Ovidius”, vor încerca să celebreze prin două evenimente nu foarte diferite. În acelaşi interval orar, 20.30 – 21.30, în Parcul Tăbăcărie, Mare Nostrum va aprinde mii de lumânărele, iar Universitatea va lansa mii de lampioane zburătoare.

În comunicatul trimis de Mare Nostrum la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii ONG-ului îi avertizau pe cei care vin în parc pentru Ora Pământului, să nu aprindă lampioane.

IMPORTANT! Lasă lampioanele acasă! La eveniment, este STRICT INTERZISĂ lansarea lor. Parcul este cel mai nepotrivit loc, pentru a lansa surse de foc necontrolat!“, se arăta în comunicat.

Cu toate acestea, pentru a crea un eveniment dedicat “Anului Ovidius”, Universitatea anunţa joi, printr-un comunicat, că în acelaşi interval orar şi în acelaşi parc, în zona Amfiteatru, vor lansa 2.000 de lampioane. Ignoranţă faţă de manifestarea Ora Pamântului, avertizarea celor de la Mare Nostrum şi, mai ales, de pericolul pe care îl reprezintă lansarea de lampioane zburătoare într-un spaţiu deschis, în care există multă vegetaţie.

De asemenea, reprezentanţii ISU susţin că lansarea de lampioane zburătoare reprezintă un pericol real de incediu. “Având în vedere faptul ca lampioanele zburătoare sunt propulsate de aerul cald generat de flacara produsă după aprinderea unui element combustibil, menţionam prevederile art. 97 alin. (1) din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007, potrivit carora “utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă…“.

Un alt aspect ignorat de Universitate este acela că aprinderea celor 2000 de lampioane contravine total ideii în sine de a proteja natura. Lampioane generează deşeuri, ce apoi nu pot fi controlate şi recuperate.

Reprezentanţii Universităţii spun că Primăria şi-ar fi dat acordul pentru lansarea celor 2.000 de lampioane. “Acordul şi l-au dat Primăria şi celelalte instituţii. Nu ştiu dacă avem avizul Pompierilor. Ştiu că duminică dimineaţă vor fi strâse lampioanele căzute“, a declarat pentru Evenimente Constanţa, purtătorul de cuvânt al Universităţii Ovidius, Valentin Vanghelescu.

Nu ştim deocamdată care sunt “celelalte instituţii” şi cum plănuiesc să adune mii de lampioane împrăştiate de vânt.

Primăria ar fi trebuit să pună în vedere Universităţii, faptul ca nu poate desfăşura acolo acest eveniment, deoarece în acelaşi moment, folosind aceleaşi căi de acces, este deja anunţat evenimentul nostru de trei săptămani. Aspecte ce se pot regăsi în legea nr 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice“, a declarat directorul executiv Mare Nostrum, Mihaela Cândea.

De asemenea, cei de la Mare Nostrum au propus Universităţii să se alăture evenimentului Ora Pământului, iar Facultatea de Arte sa participe activ la conturarea formelor din lumânările ce vor fi aprinse în parc. Însă, până la momentul publicării acestei ştiri, nu au primit niciun răspuns din partea instituţiei de învăţământ superior.

În ţări precum Germania, Austria sau Spania lampioanele zburătoare sunt interzise.

UPDATE: În cursul zilei de vineri, 24 martie, Universitatea “Ovidius” a luat decizia de a desfăşura evenimentul pe plaja Modern (în dreptul blocului turn). Informaţia a fost făcută public într-un comunicat de presă al instituției şi pe Facebook.

Login

Lost your password?