ACASA » ALTE EVENIMENTE » O vara plina de cultura mestesugareasca! Poze Romano ButiQ!

O vara plina de cultura mestesugareasca!

KCMC a adus in aceasta vara cultura mestesugareasca roma pe litoral, prin Zilele Romano ButiQ la Constanta, Navodari, Neptun, Mangalia si Vama Veche. Atelierul isi continua itinerariul prin tara- urmatorul popas va avea loc in Cluj, in perioada octombrie 2011- martie 2012.

Timp de 2 luni de zile, expertii proiectului au instruit in judetul Constanta 108 mestesugari rudari, ceaunari, impletitori si hamurari, in cadrul celor 5 intalniri din comunitatile Baneasa, Palas, Ovidiu, Medgidia si Valea Dacilor. Mestesugarii au avut ocazia sa cunoasca proiectul si au fost familiarizati  cu principiile economiei sociale. Astfel,  se stabilesc in continuare relatii de colaborare cu mestesugarii romi pentru infiintarea cooperativelor menite sa eficientizeze munca acestora.

In tot acest timp, 6440 de persoane au vizitat Zilele Romano ButiQ, s-au delectat cu expozitile de obiecte si fotografie si au aflat lucruri inedite despre etnia roma. 342 de curiosi si-au testat dibacia in atelierele de ucenicie supravegheate de mestesugarii romi ai proiectului.

I-am distrat pe turistii aflati pe litoral cu evenimente conexe culturii rome: concerte jazz-manouche cu The Vintage Spirit si balkan-rock cu trupa Romano ButiQ, piesa de teatru “Declar pe propria raspundere”, proiectia filmului “Cu muzica in sange”, ateliere de desen, facepainting si ateliere de percutie la ceaune, tigai, mojare si alte obiecte mestesugaresti.

In plus, pentru ca evenimentele culturale nu ajung aproape niciodata in comunitatile defavorizate, Zilele Romano ButiQ au adus spectacolul “O noapte furtunoasa” jucat in limba romani in comunitatea IAS din Mangalia. Romii de aici s-au bucurat la intensitate maxima de fiecare act in parte – semn ca apreciaza si au nevoie de manifestari artistice de acest fel.

A fost o vara plina. Ne vedem la Cluj!

Zilele Romano ButiQ au fost organizate de catre KCMC in parteneriat cu Agentia Impreuna, Primaria Municipiului Constanta, Primaria Orasului Navodari, Primaria Municipiului Mangalia, Primaria Comunei Limanu si festivalul Stufstock, in cadrul proiectului  “Romano Cher – Casa Romilor”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) – “Investeste in oameni”. Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriasul traditional de etnie roma pe piata economica si in viata activa a comunitatii.

Pentru informatii suplimentare: www.mestesukar.ro

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?