Nascut pe 23 mai 1940, in comuna Nicolae Balcescu, judetul Constanta. Absolvent al Institutului de Constructii din Bucuresti, Facultatea de Constructii Hidrotehnice (1966). Intre 1966 si 2008 lucreaza ca inginer in domeniul constructiilor, in Bucuresti si in Constanta.
Pasiunea pentru pictura il determina sa caute un spatiu sau o institutie unde sa descifreze tainele acestei arte. Astfel, intre 1969 si 1971, Eugen Albu urmeaza, sub indrumarea pictorului Gheorghe I. Anghel, cursurile unui cerc de pictura din Bucuresti. De asemenea, intre 2009 si 2012, frecventeaza cursurile sectiei de pictura, clasa profesorului Eusebio Spanu, la Scoala de Arte si Meserii din Constanta.
In 2012 realizeaza prima expozitie personala la Galeria Ion Nicodim de la Pavilionul Expozitional din Constanta. Din toamna anului 2012 este admis cu notă maxima la examenul de masterat al Facultătii de Arte, sectia Arte Vizuale, Universitatea Ovidius, Constanta.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, Claude Monet, sub influenta stampelor japoneze din ciclurile Cele treizeci si sase de vederi ale muntelui Fuji si O suta de locuri celebre din Edo, realizate de Katsushika Hokusai si de Ando Hiroshige, creeaza cateva serii de picturi dedicate unei teme sau unui subiect. Sunt foarte cunoscute seriile de picturi ale artistului impresionist francez inspirate de elesteul, de podul sau de nuferii din gradina sa de la Giverny, de plopii si capitele de fan din peisajul din imprejurimi. Cand pregatea picturile inspirate de capita de fan, Claude Monet pleca la peisaj cu sevaletul portabil si lua cu el cateva panze, pentru a surprinde toate schimbarile de lumina pe care le produceau momentele zilei in spatiul care includea subiectul compozitiilor sale. Aceasta experienta exemplara a lui Claude Monet nu l-a lasat indiferent pe masterandul Eugen Albu, ci a constituit un catalizator in crearea unor serii de picturi.
La examenul de sfarsit de semestru Eugen Albu a creat o foarte buna impresie prin calitatea lucrarilor, prin numarul mare de compozitii, prin viziunea originala asupra subiectului, prin modul cum au fost prezentate picturile si prin complexitatea abordarii temei impuse in aceasta serie de lucrari dedicate CASCADEI.
Documentindu-se prin material folografic personal, Eugen Albu s-a oprit la CASCADA CAILOR din Maramures, dar si la alte cascade, pe care le-a fotografiat in muntii Romaniei. Dupa realizarea schitelor, cele mai reusite variante au fost transpuse in douazeci de compozitii pe care le-a lucrat in tehnică mixta, obtinuta prin combinarea tusului cu tempera pe carton sau pe panza.
Profesia de inginer constructor a lasat o amprenta profunda pe activitatea sa de plastician, iar acest aspect se poate detecta atunci cand privim picturile sale. Exista o anumita soliditate a structurii compozitionale. Aceeasi soliditate se regaseste in grija distribuirii suprafetelor si alcatuirii ritmului elementelor de limbaj plastic, in atentia acordata gamei cromatice, in reliefarea contrastelor si în distribuirea volumelor, planurilor si motivelor. Tusele lasate de pensula sunt vibrate si alcătuiesc adevarate caligrafii, in care mineralul, vegetalul si fluidul se intrepătrund coerent si melodios in variatiunile picturale pe aceeasi tema aflate, incepand cu 29 martie, in spatiul dedicat expozitiilor din Libraria Cărtureşti Constanta.
Vineri, 29 martie 2013, incepand cu ora 18:00, v-asteptam cu drag la vernisajul expozitiei „Cascada”, semnata Eugen Albu.