ACASA » CALENDAR » Nabucco, opera care şi-a salvat creatorul!

Alături de invitaţi de la Cluj şi din Japonia, artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa pun în scenă spectacolul de operă Nabucco, compus de Giuseppe Verdi în 1841 pe un libret de Temistocle Solera având ca teme principale ale acțiunii dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea acestuia cu pierderea minților.

Pizza Evo

Opera „Nabucco”, i-a fost comandată lui Verdi de către directorul de la Scala din Milano, în 1840, şi a făcut din Verdi o celebritate a epocii sale. Când i-a fost adus libretul viitoarei opere, compozitorul, deşi încă tânăr, suferise în câteva luni o serie de lovituri ale destinului. Cei doi copii, apoi soţia îi muriseră. Îşi schimbase chiar aspectul fizic. Cu pasul greu, cu gesturi bruşte, cu figura trasă, cu părul său negru şi ochii încercănaţi părea un ţăran venit la oraş. Lui Verdi i se pare că viaţa este foarte dură şi că singura care îl poate salva este muzica.

În timpul repetiţiilor pentru Nabucco de la Scala di Milano, întregul personal muzical era ca electrizat. Fiecare percepea faptul că era vorba despre o cotitură în istoria operei. În 1842, „Nabucco” era un extraordinar triumf care îl făcea să renască. Aclamaţiile nu se mai sfârşeau. A doua seară, al doilea triumf, urmate de celelalte. Record absolut şi inegalabil. „Cariera mea a început într-adevăr cu «Nabucco»”, mărturisea el câţiva ani mai târziu.

Joi, 7 Iunie, de la ora 19:00 sub bagheta dirijorului japonez Koichi Inoue Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski pune în scenă una dintre capodoperele verdiene, Nabucco.

Din distribuţia de la Constanţa fac parte: IONUŢ PASCU (Bucureşti), AKIKO HAYAKAWA (Japonia) CĂLIN COSMA (Cluj), RĂZVAN SĂRARU, LUCIA MIHALACHE, CONSTANTIN ACSINTE, DORU IFTENE şi MIHAELA IONESCU.

Pentru detalii şi rezervări de bilete sunati la 0241.481.460

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?