ACASA » STIRI » Mircea BANICIU NU MAI POATE CÂNTA piesele PHOENIX

Procesul dintre Mircea Baniciu si Nicu Covaci s-a incheiat. Fostul vocalist al trupei Phoenix a primit interdictie judecatoreasca de a mai interpreta piesele semnate de Nicu Covaci. Suma de 350.000 de euro ceruta de Covaci ca despagubiri nu a fost insa aprobata de tribunal. Imediat dupa aflarea sentintei, Mircea Baniciu a postat un mesaj pe pagina personala de facebook:

“Ca urmare a informatiilor aparute in aceasta dimineata, as dori sa fac putina lumina.Nu am pierdut nimic in acest proces. Am fost dat in judecata de Nicu Covaci pentru ca in ultimii 20 de ani am cantat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fara a avea acordul sau, si pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale si morale in valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann cate 10.000 de euro. Sentinta judecatorilor a fost aceea ca nu avem nimic de platit acestui om, care oricum in aceasta perioada a incasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretarilor noastre.Totusi, la cererea lui Nicu Covaci, judecatorii au acceptat ideea ca nu avem voie sa interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. As dori sa spun ca atat in formula Mircea Baniciu & Band, cat si in trupa Pasarea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine si respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele “Cei ce ne-au dat nume” si “Mugur de fluier”, piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii’70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. Nicu Covaci si-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au apartinut niciodata. Acesta este motivul pentru care, de la Revolutie incoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil si si-a schimbat de numarate ori membrii.Consider ca aceasta decizie este profund imorala, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele aparute in perioada 71-75 au fost compuse in cea mai mare parte impreuna, in sala de repetitii in care in care erau prezenti cativa oameni (membrii trupei, textierii, sunetistii formatiei).In ce ma priveste, am la randul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri indragite de public ulterior perioadei Phoenix. Ramas fara colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niste piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit si nici nu vor auzi vreodata. Acestea fiind spuse, consider ca cel mai mult a pierdut publicul romanesc, caruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzica ajunsa legenda, in interpretarea ei originala. Probabil ca va veti bucura de acum inainte de superba voce si chitara a lui Nicu Covaci, daca va mai avea vreun public care sa-i faca onoarea de a participa la concerte.”

Ioji Kappl a avut la randul sau o reactie dura pe pagina sa de facebook:

“Hotărârea judecătorească a procesului însinuat de N.C. împotriva noastră o cunoaste între timp multă lume. N.C. se înseală amarnic dacă crede că ne va putea boicota activitatea prin interzicerea interpretării a celor câteva piese semnate de el, crezând că noi, Pasărea Rock nu ne vom descurca fără ele. În ciuda faptului că în concertele noastre Pasărea Rock, trebuie să renuntăm la acele 2-3 piese semnate de el, pe care le cântam, ne vom continua zborul si mai hotărât decât până acuma. Aceste piese le-am interpretat întotdeauna pentru că ne sunt dragi, pentru că împreună le-am lansat în anii ’70 si pentru că publicul a dorit să le asculte întotdeauna în interpretare autentică. Desi purtăm numele Pasărea Rock, publicul va asocia în veci numele Mircea Baniciu, Ioji Kappl si Ovidiu Lipan cu legenda Phoenix. Acest lucru nu poate să-l interzică nici o instantă. Sunt sigur că N.C. nu se va putea bucura de simpatia asteptată din partea publicului, după această actiune necumpătată, rezultat al răutătii, al invidiei si al lăcomiei. Nu pot să cred că am fost odată prieten cu acest om. Pretentia lui N.C. la plătirea de către noi a acelei sume exorbitante de 400.000 € a fost respinsă prin hotărâre judecătorească. Asa că pensia va trebui să si-o câstige singur, prin muncă.
Noi, Pasărea Rock ne vom continua activitatea orice ar fi, mai ales că publicul ne-a confirmat simpatia, primindu-ne cu drag la toate concertele noastre.
TRĂIASCĂ PASĂREA ROCK!”

Nicu Covaci i-a cerut lui Mircea Baniciu sa renunte la postarea de ieri:

“Scrisoare publica adresata dlui Mircea Baniciu:

Stimate domn,

In urma solutiei pronuntate astazi de Tribunalul Bucuresti in dosarul in care ati fost parte, reactia care a aparut din partea dvs. pe pagina retelei de socializare, pagina care va apartine si este oficiala Mircea Baniciu, este una halucinanta. Citam:

“Am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele “Cei ce ne-au dat nume” si “Mugur de fluier”, piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii’70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. “

Va solicitam cu tot respectul sa retrageti in mod public aceasta acuzatie extrem de grava pe care ati formulat-o la adresa liderului formatiei Phoenix, Nicu Covaci.
Ne punem, retoric, multe intrebari care vor ramane fara raspuns cu privire la sustinerile domniei voastre, insa le vom pastra pentru o eventuala judecata in apel, daca va fi cazul.

Insa asa cum exista lucruri permise, exista si lucruri care nu pot fi tolerate, iar o asemenea acuzatie face parte din a doua categorie. Mai ales cand nu exista absolut nici o dovada si nici macar o suspiciune plauzibila in acest sens!
Mana lunga a justitiei nu se intinde numai peste proprietatea intelectuala, ci si peste onoarea, reputatia si demnitatea persoanei, motiv pentru care va solicitam insistent retragerea cuvintelor publicate – care, speram noi (si preferam sa credem) ca fac parte dintr-o declaratie scapata de sub control in emotiile evenimentelor de astazi.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?