ACASA » ALTE EVENIMENTE » Marea Unire de la Marea Neagră. Simpozion și dezbateri, trei zile, la Muzeul de Istorie Națională Constanța

Marea Unire de la Marea Neagră. Simpozion și dezbateri, trei zile, la Muzeul de Istorie Națională Constanța

În perioada 26 – 28 octombrie 2018, peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători vor participa la Simpozionul Marea Unire de la Marea Neagră, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.

Dezbaterile, conferințele, mesele rotunde și simpozioanele susținute la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vor dezvolta noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, a participării reprezentaților etniilor dobrogene la Primul Război Mondial, a ceea ce înseamnă cu adevărat patrimoniul sub toate formele lui, în special cel bazat pe valorile naţionale autentice sociale, artistice şi istorice în ţara noastră, în general, şi la Constanţa, în particular.

Evenimentele din acest weekend vor începe, de vineri până duminică, de la ora 18.15. Accesul este gratuit.

Încheierea proiectului va avea loc în data de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.

În prezenţa mai multor personalităţi istorice şi din sfera administraţiei, importante la nivel naţional, vom lansa un volum de lux, ce va cuprinde toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“ şi coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc“, transmit organizatorii.

Pentru a prezenta mai spectaculos şi pentru a face informaţia mai accesibilă în ce priveşte importanța Dobrogei în Primul Război Mondial, a fost realizat un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Produs de regizorul constănțean Toma Enache, filmul va fi lansat tot în ziua de 14 noiembrie

Puntea dintre cele două evenimente este realizată printr-o premieră culturală pentru Constanţa: o expoziţie de ii şi obiecte artizanale, care se va deschide în data de 26 octombrie şi se va închide în data de 14 noiembrie, găzduită tot de Muzeu. Expoziţia se va numi „IA – Zbor Centenar“ şi va include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?