ACASA » Cronica Film » LOGAN. Uneori e greu să spui “la revedere!”

LOGAN. Uneori e greu să spui “la revedere!”

de Andrei AMZA

RECENZIE FILM LOGAN. A trecut ceva vreme de când nu am mai scris un review pentru un film. Şi asta nu pentru că n-am mai fost la cinema de la Terminator Genisys încoace, ci pentru că n-am mai dat peste un film care să merite timpul acordat pentru scrierea unei păreri. Cu atât mai mult unul cu super-eroi. Ok, Deadpool a fost foarte bun, dar mi-a fost mie lene să scriu.

Logan, acest nume care pentru unii este doar un sinonim cu Dacia, pentru mulţi de pe planeta asta este numele “real” al lui Wolverine – unul dintre cei mai badass mutanţi din universul Marvel.

Ultimul şi cel mai lung film dedicat lui James Howlett aka Logan aka Wolverine este o bijuterie cinematografică din multe puncte de vedere. Aş putea spune că pelicula lui James Mangold rivalizează, la câteva capitole, cu Batmanul lui Nolan.

logan-review-recenzie

Unele scene au atât de mult realism şi emoţie, încât mi s-a părut că Mangold a vrut să se îndepărteze de pe cât posibil de orice asociere cu băieţii în colanţi. Acţiunea este bine dozată şi fiecare vărsare de sânge este justificată şi făcută ca la carte.

Aşadar, îl avem pe Logan năpădit de efectele îmbătrânirii, reumatism şi toate boalele. Şofer de limuzină într-un viitor realist, folosit mai mult ca un fundal pentru a cimenta povestea, nu pentru justificări absurde, cu jucării ultra high-tech. Deci eroul nostru e vai de steaua lui, dependent de alcool şi cu un bătrân diliu în grijă – profesorul Charles Xavier.

Patrick Stewart şi Hugh Jackman într-un moment în care vedem că super-eroii nu sunt ca în benzile desenate.

Patrick Stewart şi Hugh Jackman într-un moment în care vedem că super-eroii nu sunt ca în benzile desenate.

Profesorul are 90 de ani şi este unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe planetă, pentru că deţine cel mai “periculos” creier. Ca şi când nu era suficient că m-au năpădit tristeţile când am văzut starea degradată în care se află Xavier, vine şi Logan care trebuie să-l îndoape cu sedative, ca să nu-şi poată folosi puterile – ultima dată când a făcut-o au murit oameni nevinovaţi. Xavier are probleme în a-şi controla mintea, ceea ce pentru un mutant ca el este grav.

Cei doi sunt ajutaţi şi de Caliban, personaj care-şi face debutul pe marile ecrane pe post de asistentă pentru pensionari, cel puţin la începutul filmului. Veţi vedea totuşi că rolul său este important în derularea evenimentelor. Cei trei îşi văd de bătrâneţile lor chinuite, undeva în apropierea graniţei cu Mexic, în speranţa că într-o bună zi vor reuşi să îşi cumpere o barcă şi să trăiască liniştiţi în mijlocul unui ocean.

Dafne Keen o interpretează pe Laura.

Dafne Keen o interpretează pe Laura.

Datele problemei se schimbă când în scenă îşi face apariţia una dintre cele mai tari puştoaice-mutatnt. Asta mică, Laura, are puteri similare cu ale lui Logan şi se lipeşte de el pentru a o ajuta să scape de băieţii răi. Interpretarea micuţei Dafne Keen este fix ce trebuia pentru un astfel de personaj şi nu ştiu cum au reuşit să stoarcă asemenea agresivitate dintr-un copil, dar abia aşteptam o scenă în care puştoaica să-şi scoată ghearele şi să se dezlănţuie.

Este unul dintre puţinele filme cu super-eroi, dacă nu chiar singurul, care nu pune accent pe antagonist, dar asta nu înseamnă că cei însărcinaţi cu planurile malefice nu îşi fac bine treaba. Mai ales că avem parte de nişte scene memorabile în care Wolverine se ia la gheare cu… Ar fi prea mare spoilerul dacă aş spune cu cine. Ideea e că Xavier şi Laura trebuie capturaţi cu orice preţ.

Când s-a terminat, recunosc, mi-a picat puţin greu la stomac. În timp ce Johnny Cash îşi cânta piesa pe genericul de final şi aşteptam cuminte să-mi fac ieşirea din sală, încercam să-mi alung tristeţea consolându-mă cu gândul că am văzut o creaţie cinematografică superbă. Filmul este un rămas-bun de zile mari de la un Wolverine despre care nici nu-mi pot imagina cum ar fi putut să fie dacă în toţi aceşti ani nu era interpretat de Hugh Jackman.

Login

Lost your password?