ACASA » BLOG » Idealuri de/din carton

Idealuri de/din carton

de: Irina Radu

Pizza Evo

Adresez întrebare, vă rog, în schimb, răspuns onest. Aveţi nevoie de modele în viaţă? Până îl găsiţi pe ăla bun, vă zic eu răspunsul meu. Nu, nu avem nevoie de modele în viaţă. Nu înţeleg de ce oamenii caută un reper în tot ceea ce fac şi se raportează la diverşi, terţi pe care îi ştiu de la teveu şi de la tanti Geta care vinde la tarabă legături de ceapă strangulate cu papiotă. N-o să vă spun că fiecare e unic în felul lui ori că trebuie să învăţăm din greşelile altora. De asta se ocupă otravă şi radu fâ. 

Fenomenul ăsta e împământenit mai ceva ca releul de tensiune din însurăţei. De când cu ţâţa-n gură, sigur e vro vecină care ştie ea cum e cu gurguiu şi cum tre să soarbă pruncu din dânsul. Ştie şi ţaţa Floarea mai bine. Că ea a avut opt plozi, şi fiecare i-a mai adus câte trei-patru de căciulă. Mă-sa copilului n-are habar dar are modele. Deşi departajate, în ambele medii, rural şi urban, situaţia este identică. La oraş, vecina care-şi bate copiii cu furtunul de la maşina de spălat are două fete. Măi, dar aşa copile, mai rar. Amândouă, premiante, locul întâi la toate olimpiadele. Şi cuminţi din cale-afar. Degeaba-i zice mă-sa lui Ionuţ, băietul cu converşi roşii din ultima bancă. Ionuţ ştie una şi bună, că nu-i trebe lui atâta carte, că fetele vecinei sunt nişte tocilare care nu ştiu a purta o conversaţie fără să recite. Are dreptate, p-o parte. Pe de altă parte, dacă-l întrebi pe puşti care-i modelul lui în viaţă, o să-ţi zică un nume espaniol de fotbalist, bineînţeles,  ori un rapper care, în videoclipuri, e asaltat de negrese posesoare de mare currr stropit în untdelemn de la bunica.

La case mai mari, nimic nu-i schimbat. Poate doar nişa. Şi-aici se-mpart. O cucoană e cu Andreea Marin care, săraca, zâna supremă, găsea putere să scoată grimasă după grimasă chiar dacă-i rupea fâşu al nostru Elvis Presley. Asta-i una. Alta e cu Răduleasca. Măi, ai văzut la ea dinţi ca boabele de fasole născute din porţelan şi clonate cât să steie perfect în cavitatea bucală. Măi, dar ce femeie realizată această Răduleasca, cum le spunea ea şi la ghei şi la piţipoancele grase că trebuie s-o lase mai moale cu şunculiţa afumată de tatie, că şi apa mării dă p’afar când se duc la îmbăiat. A, să nu uit de casnica emancipată care nu mai ştie cum arată episodul cu Răpirea din Serai, dar îşi înveleşte copila cu chipul lui hanamontana. Curva aia cu cercei în p***ă care se îmbracă în latex. Ce copilărie minunată, ce educaţie aleasă! Să nu uităm de docenţi, care-şi aleg modele dintre cetepe, liiceanu şi-alţii.

photoshop girls

Să nu mai zic de fetişcanele abonate online ale revistelor glossy ce promovează corpul şi chipul perfecte, dar care nu specifică undeva, în josu paginii, eventual, cu steluţă, că a fost nevoie de 5 ore pentru scoaterea celulitei şi pielii cu aspect coajă de portocală ori a vergeturilor. La toate astea s-au adăugat alte douăşpe în care ridurile au dispărut ca prin minune, mufa a căpătat aspect de lifting, iar modela e mai tânără cu cel puţin o eră şi mai slabă cu o tonă jumate. Fetelor, nu vă mai scoateţi pistruii în paint! Nu visaţi să munciţi la împinge-tava juma de an pentru o pereche de silicoane puse-n cada unui spital infect. Nu astea sunt reperele voastre în viaţă.

Locul vi-l găsiţi cu ajutorul potenţialului vostru, nu al altora.  Celor care mai aveţi o şansă să vă găsiţi şi să vă urmaţi propriul drum: nu există ideal în nimic şi nimeni. Fericirea voastră nu e indigo pentru alţii şi viceversa. Nu există model în nimic. Există, însă, alegeri fericite şi alegeri neinspirate. Nu le influenţaţi şi altora viitorul fiindcă voi credeţi că aţi găsit viaţa fără de cusur la alţii-n ogradă. Nu distrugeţi viaţa celor care au dreptul să crească greşind şi asumând greşelile. Nu există om perfect fiindcă perfectul e doar o închipuire a cartonaţilor care fac bani de pe urma voastră, fani cu telecomanda-n mână sau cu ochiul la vecinii care ştiu că teleşopingu a revoluţionat reclamele la perne. Să fii autorul propriei  poveşti şi să trăieşti în epoca ta! Astea sunt cele mai mare favoruri pe care le poţi face vieţii. Că-i numai una, iar, în piaţă, tanti Geta are concurenţă …

TE-AR PUTEA INTERESA:

Irina Radu

Login

Lost your password?