ACASA » BLOG » EDITORIAL: I-a spart pe toţi

Ai 20 de ani, nu multă lume dă doi bani pe tine, însă între cei patru pereţi ai camerei tale eşti Dumnezeul şi Sfânta Treime a tastaturii în faţa căreia pierzi mai mult de 12 ore din zi. Poţi să faci chestii pe care nu mulţi le pot face şi care lasă cu gura căscată două ţări, dintre care una e America.

Pizza Evo

Eşti atât de doxă în programare şi inteligent încât să pui cap la cap un program capabil să penetreze serverele US Navy, pe cele ale Pentagonului sau NASA ca şi când ai băga un ac într-o brânză. Şi totuşi, de ce eşti atât de naiv încât îţi postezi realizările pe internet, în văzul tuturor, crezând cu tărie de lăptar în pseudonimul tău? Hackerul timişorean, TinKode a declarat că tot ceea ce a făcut a fost şi este un hobby, o ambiţie, că nu se consideră un infractor şi că nu a urmărit să se afirme pentru a obţine un loc de muncă. Înţeleg că un hobby poate fi acela de a construi vaporaşe în recipiente din sticlă sau de a colecţiona timbre, gâze, piuliţe şi ce mai vreţi voi, dar ce hobby mai e ăsta în care te iei în piept cu ditamai sistemul american?

După ce a terfelit serverele de protecţie Google, timişoreanul Răzvan Manole Cernăcianu a primit premiul Google Security Award, asta pentru că, datorită lui, oamenii au învăţat care le sunt lacunele din sistem. În schimb, în urma atacurilor ce au vizat structurile de stat americane, hackerul nostru a primit o frumuşaţă de dosar în care este cercetat pentru terorism. Oare de ce se aştepta el să primească aplauze?

Gândiţi-vă cum se simt americanii când, după ce cu ajutorul unor găşti de specialişti plătiţi cu tone de bani au pus cap la cap nişte sisteme de protecţie informatică, apare un românaş din fundul grădinii, un nobody al societăţii în care trăieşte, şi îşi bagă picioarele în toate sistemele lor. Asociez nivelul de jignire al americanilor cu cel al unui mahăr putred de bogat care, datorită banilor săi, o agaţă pe una dintre cele mai râvnite femei din lume, numai că apare un coate goale, care pute de sărac ce e, şi îşi face hachiţele cu ea chiar sub nasul lui.

Trebuie conştientizat faptul că reuşitele atacurilor lui TinKode sunt o palmă grea peste obrazul credibilităţii deja ştirbite a structurilor guvernamentale ale SUA. Cum mai poate crede cineva că NASA chiar este capabilă să mai trimită picior de om pe Lună, în condiţiile în care ei nu sunt în stare să creeze un sistem de protecţie a datelor? Sau pe cine mai apără Pentagonul sau US Navy dacă ei nu au capacitatea de a se apăra pe ei?

Date fiind faptele şi consecinţele, ar trebui să ne mândrim că avem încă un român capabil să arate defectele unui sistem ce aparţine celei mai puternice ţări de pe Glob sau, plini de dispreţ, să îl arătăm cu degetul şi să spunem: “uite încă unu’ care ne face naţia de râs”? Eu aleg prima variantă.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Login

Lost your password?