ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Gala Finală a Festivalului Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius

Gala Finală a Festivalului Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius

STIRI CONSTANTA. Sala Teatrului Național de Operă și BaletOleg Danovski” din Constanța a fost marți seară, pe 14 noiembrie, gazda Galei Finale a Festivalului Mondial de Arte și Interculturalitate Ovidius. Festivalul s-a desfăşurat în perioada 1 august – 14 noiembrie, în orașele Constanța și Sulmona, Italia, fiind organizat de Asociaţia ESCIA SOCIAL şi susținut de Primăria Municipiului Constanța, cu parteneriatului Universităţii “Ovidius”.

Pizza Evo

Festivalului este menit să omagieze împlinirea a 2000 de ani de la trecerea în neființă, la Tomis, a celui ce a poetului Publius Ovidius Naso. În cadrul Galei au fost decernate premii și plachete tuturor celor care, în cadrul acestui festival, s-au remarcat prin creații și rezultate  deosebite, artiști care au reușit, fiecare în stilul său și în domeniul de expertiză, să aducă un omagiu marelui poet latin dar și Constanței.

În faţa unui public numeros, oficialități ale orașului şi personalități din domeniul cultural pe scena Teatrului a fost intonat Imnul Dobrogei, compus de regretatul Dumitru Lupu, în amintirea căruia întreaga asistență a ținut un minut de reculegere. Un moment foarte apreciat a fost și recitalul oferit de Adrian Daminescu, îndrăgit interpret al României, născut la Timișoara dar îndrăgostit iremediabil de orașul Constanța și de Marea Neagră.

Punctul culminant al serii a fost prezentarea filmului documentar „Ovidius – 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona”, producție dedicată memoriei marelui poet latin dar și înfrățirii dintre vechiul Tomis și orașul italian Sulmona, în care a văzut lumina Ovidius. În cadrul filmului au fost prezentate viața și opera lui Ovidius, inițiativa extraordinară a prefectului Remus Opreanu de a ridica la Constanța statuia poetului, și bineînțeles, momentul încheierii Acordului de Înfrățire dintre Sulmona și Constanța, acord încheiat pe data de 6 iunie 1968.

Filmul a fost, de altfel, realizat tocmai pentru a puncta împlinirea a 50 de ani de la parafarea acestui protocol de înfrățire. S-a filmat în trei țări, Italia, România și Bulgaria, au fost intervievate 17 personalități, specialiști, reprezentanți ai orașelor dar și martori ai Acordului de Înfrățire din 6 iunie 1968. Au fost peste 600 de minute de filmare, din care, la final, au fost alese doar 50, cele mai bune.

Echipa de realizatori, (cei care s-au ocupat de regie, scenariu, documentare, interviuri, text și montaj) a fost formată din Constantin Țițineanu, Cristian Broască și Cristian Cealera.

În rolul marelui poet Ovidius s-a aflat actorul Radu Niculescu iar naraţiunea îi aparţine jurnalistului Ionuț Dulgheriu. Realizarea acestui film a fost posibilă mai ales grație reprezentanților ASOCIAȚIEI ECSIA SOCIAL ORG, Eduard Schmilevschi și Irina-Mihaela Togan.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?