Există o grămadă de filme motivaţionale din diverse domenii de activitate, iar Focus este dedicat tuturor ciorditorilor de pe lumea asta. Dacă ești șuț, hoț, găinar, escroc ș.a.m.d atunci îți vei dori să ajungi cel puțin la fel de tătic în domeniu așa cum este Will Smith în filmul ăsta, cu toată gașca lui, fie-i pomenită.
Focus vrea să-ți arate că ciordeala și înșelătoria reprezintă o formă de artă, iar tipii ăștia sunt atât de buni încât filmul, de la început, te lămurește că legea, polițiștii și tot ce are treabă cu justiția nu reprezintă o amenințare pentru ei, deoarece… oamenii chiar sunt atât de buni. Cert este că după ce o să vezi cum operează băieții la buzunare, papornițe și valize, vei privi cu alți ochi orice loc unde se înghesuie mai mult de zece persoane.
Scenariul, scris de Glenn Ficarra și John Requa, redă moduri reale de operare ale șuților, pe care le-ar recunoaște și la noi orice polițist de secție care se respectă și a dat cel puțin un șut în cur unui subtilizator de pe linia 101. Cei doi sunt și regizorii filmului și pentru că, să mă ierte sfântul Oscar, n-am mai auzit de ei, m-am uitat pe IMDB să văd ce hram poartă și am înțeles de ce habar n-aveam că au fost născuți de cineva. Cats & Dogs cu tot cu sequel. Pe bune? În fine, let’s Focus. Cu filmul ăsta se pare că au arătat că sunt de luat în seamă pe „tarabele“ Hollywood-ului.
Dialogurile sunt bine scrise, li se potrivesc personajelor, iar umorul este de calitate, bine plasat în context. Și că tot am adus vorba despre comedia existentă în film, trebuie să vă spun că personajul Farhad, interpretat de Adrian Martinez, este foarte amuzant. Știi că atunci când apare într-o scenă vei râde. Este exemplul perfect despre ceea ce înseamnă să pui un actor într-un rol care i se potrivește precum smântâna-n ciorba de burtă, ca să evit expresia cu mânușa.
Focus este, în esența lui, o comedie romantică. Povestea dintre cele două personaje începe ca din pom, dar coboară, evoluează mișto și încearcă să evite clișeele genului. Tipa, Jess, interpretată de Margot Robbie (bunăciunea din The Wolf of Wall Street) își joacă bine rolul, este credibilă și completează personajul lui Smith. Cât despre prestația lui Will Smith aș spune că dacă ați mai văzut filme în care interpretează rolul unui om foarte priceput la ceva (cum ar fi, Hitch?), veți găsi în personajul Nicky, zis Bezel, o droaie de asemănări interpretative. Însă asta nu înseamnă că Smith face un rol slab, dar e pur și simplu ceva ce am mai văzut la el de prea multe ori ca să mă impresioneze acum.
Ea – hoaţă de mărunţişuri şi prostitoare de proşti, el – ditamai profesionistul, adică te face la ceas mai ceva ca David Blaine. Fata îşi doreşte ca el să-i devină mentor, el face pe mofturosul, dar până la urmă acceptă şi se pun pe treabă de zici că ce au făcut rromii prin Europa e minciună. Totuşi, dacă te aştepţi s-o vezi pe Jess ieşind dintr-un magazin cu plasma sub fustă, vei fi dezamăgit. Au şi pirandele de la noi talentul lor. Însă totul este împachetat frumos, până la o răsturnare de situaţie la care eu unul nu m-am aşteptat.
Antagonistul, pentru că trebuie să amintesc și de el, apare abia în a doua parte a filmului și este interpretat de Rodrigo Santoro. Nu spune mare lucru numele său, dar când o să-l vezi în Focus și vei ști că el l-a jucat pe Xerxes în seria „300“, o să-ți vină a crede ochilor? N-ai de ales.
În concluzie, Focus este atât de înțesat cu minciună și scamatorie, încât la un moment dat chiar ajungi să nu mai crezi nimic din ceea ce se întâmplă. Te uiți și te gândești clar: „Bă, ăsta minte!“. Da, este genul acela de film unde se pun chestii cap la cap, ca tu să realizezi în anumite momente că n-ai fost suficient de atent sau perspicace ca să te prinzi de toată schema. Iar asta îl face bun de urmărit și îl ferește de zona plictisului. Este bine regizat, montajul și cadrele sunt, de cele mai multe ori, excepționale, iar muzica gâdilă urechile într-un mod placut.
Deși filmul ăsta este despre hoți și țepari, nu pot spune, chiar deloc, că este o țeapă. Așadar, prindeți-l în cinema pentru că-și merită banii pe bilet.