ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Este nevoie URGENTĂ de SÂNGE la Centrul Regional de Transfuzii!

Este nevoie URGENTĂ de SÂNGE la Centrul Regional de Transfuzii!

STIRI CONSTANTA. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce nu au permis donatorilor să se prezine la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, rezervele de sânge sunt aproape de zero! Potențialii donatori din orașul și județul Constanța sunt rugaţi indiferent de grupă sanguină să se prezinte la sediu pentru a dona.

Pizza Evo

Este nevoie, în special de grupe cu Rh negativ (O neg, A neg, B neg, AB neg).

În această perioadă a crescut numărul urgențelor transfuzionale, iar numărul elor care donează sânge a scăzut. Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

Pe lângă exuberanța vitală a hematiilor și încruntarea războinică a leucocitelor, aceste „celule” fac mai degrabă o figură umilă. Ele răspund de integritatea vaselor de sânge, mai sunt numite și plachete. De fiecare dată când un vas de sânge se rupe (prin traumatisme mai mari sau mai mici), trombocitele intră în acțiune. Trombocitele au o valabilitate de 5 zile.

Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18 – 65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă și neurologice.

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:

  • 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
  • o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
  • reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii din orașul Constanța pentru o perioadă de o lună.

Donatorii sunt așteptați în fiecare zi de luni până vineri de la 7:30 – 13:30 la sediul din str. Nicolae Iorga nr 85. Pentru informații privind donarea de sânge puteți suna la 0241.616.035 sau 0341.180.014 (în intervalul orar 7.30 – 16.30).

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?