ACASA » BLOG » EDITORIAL: Violul Mileniului

Ne place Youtube, ne place sa vedem filmuleţele puse de alţii, ne place să punem filmuleţe cu noi. Ne place Facebook, ne place să le arătăm altora poze cu noi, cu prietenii noştri, să ascultăm muzică, să împărţim gânduri, idei… să ne exprimăm liber, aşa cum vrem, cum credem, cum simţim. De ce? Pentru că putem, pentru că pe Internet se poate. Nimeni nu-ţi poate pune pumnul în gură pentru ceea ce faci pe ditamai World Wide Web-ul ăsta faţă de care am ajuns să depindem, pe care unii dintre noi îşi câştigă existenţa. Dar, există şanse mari ca toate astea să dispară. Când? La vară!

Pizza Evo

Este vorba despre ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) – tratatul internaţional ce permite corporaţiilor şi politicienilor să cenzureze, să monitorizeze, să controleze şi, dacă este cazul, să sancţioneze aspru activitatea ta pe Internet. Cum? Le permite providerilor de net să controleze absolut tot ceea ce faci în online şi îi obligă să întocmească rapoarte. Gândeşte-te că pentru o poză prelucrată ilegal sau un fâs de MP3 poţi să fii dat în judecată şi să plăteşti câteva sute de mii de euro sau chiar să faci 5 (CINCI!) ani de puşcărie. Imaginează-ţi că poţi ajunge să stai la înghesuială într-o celulă alături de criminali adevăraţi şi să fii tratat la fel ca ei doar pentru un MP3 descărcat ilegal.

Nu vei mai putea spune ce vrei şi cum vrei pentru că totul se va învârti în jurul drepturilor de autor, a cenzurii masive şi a controlului total. Cu alte cuvinte: adio net, adio libertate! Internetul este în acest moment cel mai liber loc de pe planetă, însă dacă ACTA ar fi fost acum în vigoare, acest text de pe acest site nu ar mai fi existat. Partea revoltătoare este că România a semnat acest tratat pe blat. Populaţia nu a fost informată decât abia după ce reprezentanţii noştri au dat cu stiloul pe hârtie. Eu am văzut doar o ştire pe PROTV anunţând semnarea tratatului, dar înainte de asta nicio televiziune nu a tras niciun semnal de alarmă cu privire la acest demers.

Aici este vroba despre noi toţi, despre mine, despre tine, cel care stai acum pe net şi citeşti aceste rânduri. Până în prezent, tratatul ACTA a fost semnat de 31 de ţări. În luna iunie, Parlamentul European va decide dacă acest acord va intra în vigoare, cu tot ceea ce presupune punerea lui în aplicare de către statele semnatare. Din fericire, încă se mai poate face ceva, încă mai putem opri o acţiune pe care eu aş numi-o “Violul Mileniului”. AICI poţi semna o petiţie online ce va fi prezentată la dezbaterile din vară de către oamenii de bine din Parlamentul European, care se opun acestui demers.

In Constanţa, simultan cu alte oraşe din ţară şi din Europa se organizează un protest paşnic împotriva ACTA. AICI găseşti toate informaţiile de care ai nevoie. Nu lăsa aceste informaţii să treacă pe lângă tine. Profită de libertatea pe care o ai acum şi spune-le şi altora. Până la vară nu mai e mult, să nu-i lăsăm să ne dea Log Out.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Login

Lost your password?