ACASA » BLOG » EDITORIAL: Viaţă la second-hand

Este România o ţară second-hand? Înainte de a încerca să ne lămurim, să vedem de fapt ce înseamnă second-hand. În traducerea mot-à-mot, sencond-hand = mâna a doua. Mai exact, un lucru/obiect folosit de cineva, care mai apoi se detaşează de el şi îl dăruieşte sau vinde mai departe altcuiva.

Pizza Evo

Şi peste tot întâlnim lucruri second-hand, dacă stăm să ne gândim: acasă, la muncă, la şcoală/facultate, etc., chiar dacă unora ne este greu să recunoaştem. Cât second-hand este în viaţa noastră? Mai mult decât conştientizăm. De la costume până la ciorapi şi de la electronice şi electrocasnice până la maşini şi piuliţe. Mai rămâne să vedem în pieţe scobitori la mâna a doua sau ciungă şi astfel le-am avea pe toate. În ceea ce priveşte obiectele, e clar – suntem înconjuraţi de sh-uri. Dar când vine vorba de limbă, cea pe care o vorbim zi de zi, poate fi considerată second-hand? Unii ar zice un DA ferm, ţinând cont de împrumuturile lingvistice tot mai frecvente pe care le facem şi aici chiar cred că ar trebui să existe şi un copyright al limbilor. Alţii ar zice, la fel de hotarât, NU. Asta pentru că, teoretic, noi nu folosim limba ca mai apoi să o vindem spre folosinţa unuia sau altuia. Limba nu se vinde, şi nici ţara.

Iar acum revin de unde am plecat. Este România o ţară second-hand? NU şi din punctul meu de vedere. De ce consideră unii aşa? Pentru că poate s-au săturat de cum merg lucrurile pe aici şi vor să plece. DRUM BUN, le spun eu, numai că acei oameni nu conştientizează un singur lucru! Că s-au săturat de fapt de ei. Ei, cei care conduc, ei cei care iau decizii ca “să traim bine”, ei care vin cu idei preconcepute despre “cum ar trebui să fie” pe aici. Şi nu le mai rămâne decât să facă comparaţii stupide şi implicit, atunci când se “plictisec de moarte”, să mai îmbunătăţească una-alta, cu diverse împrumuturi. Apoi, tot ei, trag concluzia: România este o ţară second-hand.  

Ce mai tresaă unii prin mormite când ne aud vorbind aşa. Păcat că nu pot reveni pe aici, că poate aşa ar face ei ordine! Iar acum, vă întreb pe voi, cei care citiţi: este România o ţară second-hand?

TE-AR PUTEA INTERESA:

Maria TILVAN

Login

Lost your password?