ACASA » BLOG » EDITORIAL. Nepăsarea naşte javre!

Eram aşa de revoltat pe toată suflarea maidaneză din oraş după evenimentul tragic cu micuţul de 4 ani, că mă simţeam în stare să mă pun pândar la o fereastră, înarmat cu o puşcă cu lunetă şi să fac high-score cu javre împuşcate. Sunt convins că nu sunt singurul care a avut un asemenea sentiment şi o astfel de pornire. În aceeaşi zi, câteva ore mai tarziu, cât aşteptam la semafor, prin faţa mea a trecut un câine, care avea piciorul stâng din spate amputat. Mărturisesc că, privindu-l aşa cum şchiopăta printre maşini, mi s-a făcut milă de el şi mă gândeam: “oare p-ăsta cine l-a torturat în halul ăsta?”. Apoi mi-am adus aminte de Ionuţ şi m-am gândit că există posibilitatea ca acel câine cu trei picioare să fi ajuns aşa tocmai pentru că, la un moment dat, a fost agresiv şi a atacat pe cineva. Indiferent care ar fi fost povestea acelui animal, de un lucru eram sigur: locul său şi al semenilor săi nu e pe străzile oraşului.

maidanezi bucuresti

Manipularea mediatică anti-maidanezi este la cote foarte înalte în această perioadă şi era de aşteptat să fie aşa. Din păcate, oricât de dramatic şi greu de imaginat este modul în care a murit acel copil, în toată această revoltă, se cam pierd din vedere două aspecte: câinii sunt animale, deci acţionează instinctiv, nu conştient şi, cel mai important, nu este vina lor că s-au înmulţit, că există printre noi într-un număr atât de mare. Mereu m-am întrebat cum se face că iubitorii ăştia de animale, care îndoapă maidanezii din jurul blocurilor cu oase şi parizer, nu se încumetă să ţină măcar un exemplar în casă… dacă tot sunt aşa de iubitori şi afectaţi?

Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să trec prin faţa unui bloc şi să fiu mârâit de cel puţin o javră care-şi apăra teritoriul de sub fereastra de la parter a ocrotitorului său. Ăştia i-au îndopat, iar cei de la guvernare, cu tot sistemul lor de căcat, au avut alte priorităţi mult mai profitabile decât investiţiile în combaterea înmulţirii câinilor fără stăpân. Dacă-i mai punem la socoteală şi pe hipsterii de la ONG-urile morţilor mă-sii, care au luat mii de patrupede din centre şi le-au dat drumu pe străzi, avem rezultatul formulei ideale pentru a obţine o ţară de lătrăi, câini plus oameni.

Una peste alta, s-a ajuns în situaţia în care a fost nevoie de sfâşierea unei vieţi de copil, pentru ca cineva să ia măsuri, pentru ca cineva să conştientizeze că problema maidanezilor chiar este una serioasă, nu doar o “problemă” de pus lista programului electoral. Chiar în timp ce scriam aceste rânduri, Guvernul aproba legea eutanasierii după 14 zile. A fost adoptată cea mai uşoară şi ieftină metodă de combatere a “invaziei” câineşti. O măsură luată în grabă pe spinarea unui caz tragic ce deja a fost politizat, o măsură luată pentru liniştirea maselor şi preamărirea celor care, în cele din urmă, zic ei că au pus piciorul în prag. Nu s-a făcut nimic atâţia ani, iar acum, vezi-Doamne, se fac minuni peste noapte. Am sentimentul că, deşi legea va fi activă, maidanezii nu vor dispărea complet de pe străzi, că scandalurile pe această temă vor continua şi că totul se va face în stil tipic românesc: cu durere la bască.

Ca fapt divers, iată ce soluţie a fost aplicată în Costa Rica:

Login

Lost your password?