ACASA » BLOG » EDITORIAL: Master BEEEP!

Nu că aş vrea să fiu virulent în exprimare, dar o să fiu. O să sar peste introducere aşa cum sare ţandăra când se întrerupe o convorbire în reţeaua Cosmote şi o să trec direct la subiect şi anume, Master Chef.

Ce vor să facă cunoscut producătorii emisiunii despre acest program? Că Master Chef este ditamai brand-ul internaţional şi una dintre cele mai de succes formate de televiziune şi că merită să-l urmăreşti. Ce este de fapt Master Chef? Un pseudo-reality show în care trei experţi strâmbă din nas la mâncare, iar cei care o gătesc înjură mult, dar mult de tot.

Şi că veni vorba de experţi. Îi avem pe Cătălin Scărlătescu (ăla chel şi durduliu), Sorin Bontea (pe cât e de subţirel pe atât este de şucărit) şi Florin Dumitrescu – zis şi “copilul minune al bucătăriei” şi asta n-am spus-o eu, ci ăia de la PRO TV. Pe semne că omul se pricepe la făcut sarmale fără număr de i-au atribuit ăştia o asemenea titulatură.

Dumitrescu ăsta are el doar 24 de anişori şi în emisiunea asta l-au pus ăştia să fie un pic mai al dracului decât toţi, cam aşa cum e Mihai Petre la Dansez pentru tine şi Românii au talent. Cică ar avea el o carieră în bucătărie de vreo 10 ani. Adicătelea, pe când tocmai ce-şi luase buletinul, ţop s-a şi trezit în bucătăria unui restaurant unde a început să înveţe meşteşugul culinar. A luat-o de jos, cu spălat vase şi faianţă, ceea ce înseamnă că i-ar fi trebuit cam un an – doi să aibă acces la oala cu ciorbă. La majorat, omul nostru deja era numit CHEF. Cum adică, doar după 4 ani de activitate în bucătărie, dintre care doi sunt incluşi la vârsta copilăriei? Şi ce-l mai laudă PRO TV-ul, cum că puştiul a gătit pentru ditamai starurile, cum ar fi Nicolas Cage, Dolph Lundgren, Roger Federer, Ion Iliescu (wtf?), Wesley Snipes, Francis Ford Coppola, că s-a specializat în Italia etc. etc. Bun.

Să zicem că ştie cu gătitul cum ştie Mutu cu mingea (prost exemplu), dar totuşi are 24 de ani. Ce înseamnă asta? Că nu poţi nene să-i vorbeşti unui om care ar fi putut să-ţi fie tată ca şi când i-ai vorbi unui spălător de parbrize din intersecţie şi asta doar pentru că n-a pus suficientă sare în haleală. Oricâtă regie ar fi în spatele acelor momente dure faţă de concurenţi, copilul minune al cratiţei nu-şi dă seama de imaginea pe care şi-o crează. Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că mulţi bucătari care urmăresc emisiunea asta ar da de pământ cu el aşa cum dai cu coca de masă şi nu cred că ar face asta din invidie.

Şi nu doar “minunea” asta de bucătar are pieliţa tare pe el, ci şi ceilalţi doi. Adică rolul general al juriului este acela de “fiţi cât mai ai dracu’ şi să-i faceţi pe concurenţi în sânge”. L-aţi văzut pe ăla bruneţelul ce privire de killer le aruncă gospodinelor? Deci cum să te uiţi la o mâncare aşezată decent în farfurie, ce oricum îl face pe privitorul de acasă să se mângâie pe brută, şi să spui “Ce-i cu mizeria asta? Nici nu vreau s-o gust”, după care, eventual, să-i arunci şi farfuria?

Ifosele, nazurile, exagerările şi pretenţiile juriului, cât şi modul în care este împachetată întreaga emisiune este o insultă adusă publicului. De ce? Poate că eu, tu şi alţii din jurul nostru, care din când în când ne permitem să trântim în farfurie câte o ciozvârtă, mai luăm la băşcălie astfel de momente din emisiunea cu pricina, dar să nu uităm că trăim în România. Sunt oameni care, de dragul divertismentului, se uită la emisiune şi care poate abia au ce pune pe masă, iar aceşti oameni sunt mult mai mulţi decât noi, cei care avem. Ia gândiţi-vă ce-şi spune un amărât căruia îi fluieră stomacul atunci când îl vede pe unul la televizor că bagă în gură o bucată de friptură şi apoi o scuipă în şerveţel şi spune: “E gătită prost!” Într-o ţară în care, la propriu, se moare de foame, prezinţi o emisiune în care vrei să faci să se moară şi de ciudă?

Login

Lost your password?