ACASA » BLOG » EDITORIAL: Cum să dai chix când te numeşti Factorul X

PRO TV şi Antena 1 sunt ca doi ţânci care se joacă în nisip, iar ţâncul Antena 1 moare de ciudă că celălalt are jucării mai frumoase şi, musai, vrea şi el. Le obţine, doar că nu ştie să se joace frumos şi le strică.

Antena 1 este televiziunea care a încercat mereu să calce pe urmele PRO TV-ului, să-l copieze din aproape toate punctele de vedere. Putem să începem de la formatul de prezentare al jurnalelor de ştiri, ediţii speciale, campanii de promovare, filme, seriale (ghici cine difuzează abia acum Familia Bundy), talk show-uri târzii (Florin Calinescu şi Mircea Badea) şi să ajungem, în cele din urmă, la licenţe de emisiuni celebre pe plan mondial. Nu mă înţelegeţi greşit. Nu este nimic rău în a încerca să ţii pasul cu o concurenţă puternică, cum face Antena. Dar este penibil când imiţi un stil şi o faci PROST.

Şi aici prezint exemplul X-Factor, strict din punct de vedere al unui telespectator, să zicem, scârbit. Nu mare mi-a fost uimirea când am văzut acest format pe mâinile Antenei, dar mi-am zis: “Uite, mă, că ăştia au acum ocazia să se bată în rating cu PRO-ul”. Şi ar fi putut să o facă, dar nu le iese. De ce?

Păi, în primul rând, juriul. Mihai Morar – ce caută Morar acolo? De ce Morar?! Nu mi-a venit să cred când am văzut pentru prima dată că el face parte din juriu. Morar este, din punctul meu de vedere, cea mai neavizată persoană de la acea masă. Dreptul său de a juriza este o manevră nedreaptă faţă de toţi concurenţii. Adrian Sînă – cum de s-a gândit cineva tocmai la el? Când l-aţi văzut ultima dată pe Sînă într-un concert live, cântând susţinut de un band? Pardon. Reformulez întrebarea. Când l-aţi văzut ultima dată pe Sînă cântând? Dacă era un concrus de playback atunci îşi justifica existenţa în juriu. Prezenţa Paulei Seling, care într-adevăr este o artistă şi o voce în ţara asta, nu spală insulta Morar-Sînă.

În al doilea rând, multă controversă apărută încă de la primele ediţii. Dacă vrei să scârbeşti o naţiune, atunci fă alegeri nedrepte, cu justificări penibile, în faţa tuturor. Cei de la X-Factor au reuşit să o facă din plin odată cu eliminarea concurentei Bianca Purcărea. Deşi mai toată vina a căzut în capul lui Morar, credeţi-mă că el este doar unul dintre responsabilii pentru acea alegere. Producătorii emisiunii au pus eliminearea Biancăi pe seama faptului că tânăra solistă a făcut parte din echipa de backing vocals a Paulei Seling la Eurovision şi că nu au vrut să existe suspiciuni de favoritisme. Deci ei se prezintă mai catolici decât Papa când unul dintre pregătitori este Crina Mardare, despre care se ştie că are foşti elevi ai şcolii ei de muzică printre concurenţi? Chiar dacă acest lucru nu ar fi adevărat, simplul fapt că aceste aspecte sunt discutate de publicul larg face ca întreaga credibilitate a emisiunii să fie la pământ.

Şi, în ultimă instanţă, prezentarea oferită de Răzvan şi Dani. Iată dovada că o caterincă matinală nu-i tot una cu un direct la ore de maximă audienţă. Amuzant mi se pare că, deşi nu este prezentator de meserie, Pavel Bartoş se descurcă mult mai bine de unul singur la Vocea României decât o fac cei doi glumeţi. În opinia mea, Răzvan ar trebui să scape de Dani dacă vrea să facă ceva bun în carieră.

Deci luând în calcul aspectele enumerate mai sus, sincer, decât să mă uit la X-Factor, prefer să mă uit pe Discovery la o muscă care îşi depune ouăle într-o balegă… în full HD. Măcar ştiu că ceea ce se întâmplă acolo e firesc.

Login

Lost your password?