ACASA » BLOG » EDITORIAL: Chestii mici pentru care merită să locuieşti într-un oraș mare

CazinouDa, ştiu. Eşti cam sătul de oraşul ăsta, de meltenii care zac în el, de beizadelele de pe Tomis, de taxele şi impozitele lui Mazăre, de taximetriştii nesimţiţi care-ţi taie calea, de chiria imensă pe care o plăteşti lună de lună, de mirosul de shaorma, de RAJA, pentru că iar te-au condamnat la duhoare şi ţi-au oprit apa, de maidanezii agresivi hrăniţi de băbuţe și mai agresive, de muşuroaiele de ţigani ş.a.m.d. Dar în câte oraşe din ţara asta se trezeşte localnicul cu un zâmbet de reclamă pe chip, deschide larg fereastra şi, cu o lacrimă de bucurie în colţul ochiului drept, urlă din toţi rărunchii: “Îmi iubesc oraşul!”? Aşa cum e Constanţa asta a noastră, pe mine uneori mă face să mă gânesc că, probabil, n-aş fi putut să trăiesc în alt oraş de pe harta țării. Bineînţeles, regretul că nu m-am născut undeva prin Canada sau Marea Britanie va exista întotdeauna, dar dacă tot m-am nimerit aici şi n-am avut ghinionul să trag primul urlet al vieţii pe la Tecuci sau Băicoi, cu timpul am constatat că-mi şi place. Există câteva motive, nu prea multe ce-i drept, pentru care, cred eu, merită să trăiești în Constanța.

Mergi la plajă când ai chef/timp – Marea Neagră – se spune că de n-am fi avut-o, orașul ăsta ar fi fost vai și amar de el. Probabil că e adevărat, dar o avem! E aici în toată splendoarea ei și e fantastic. Spre exemplu, câți din țara asta își permit ca după o noapte nebună de distracții să spună: “Hai pe plajă să vedem răsăritul!”? Și dacă te mai gândești că există sute de mii de oameni în țara asta care și-au dat duhul fără a simți măcar o singură dată cum un val li se retrage de sub tălpi, ar trebui să te facă să te simți puțin mai norocos că trăiești aici. Îi mai punem la socoteală și pe cei care agonisesc un an de zile pentru un sejur chinuit de cinci zile, cu pateu, castraveți și brânzică la cearșaf?

Diversitate culinară – E bun și peștele prăjit cu mămăligă, dar când trăiești într-un oraș cosmopolit precum Constanța, e păcat să nu încerci haleala pusă la dispoziție de zecile de restaurante cu specific, care în ultimii ani s-au tot înmulțit și bine au făcut. Bucătărie grecească, turcească, libaneză, italiană, chinezească, mai nou și japoneză… Dacă mai punem la socoteală și câteva cherhanale unde se gătește de-ți crapă inima de plăcere, putem spune că ai de unde alege și e păcat să n-o faci. Plus că, există câte ceva pentru toate buzunarele. Sibiul e frumos, știu, dar prea multă brânză strică.

Locuri în care să te pui în cap – Le mai au și alții, dar le avem și noi pe ale noastre… Chiar multe! Nu vorbesc aici de cluburile deschise doar pe timpul verii pe litoral, ci de multitudinea de baruri și pub-uri care se tot deschid și deschid în oraș. Ai chef de un karaoke, gâtul să te țină, că microfoane au băieții (asta a sunat ciudat, dar s-o lăsăm așa), ai chef de rockareală, de manelăreală, de bânțuială, de folkăială… Le avem pe toate. Din nou, ai de unde alege.

Găsești de muncă – “Găsești pe dracu!”, ar spune mulți, chiar foarte mulți. Păi dacă doar ce ai terminat și tu o facultate și ai impresia că ești primul care a reușit o asemenea performanță și îți cauți din start un job pe un post de șef mai mic cu un salariu de șerif stelar și program de gravidă, cred și eu că ești șomer și-ți plângi de milă. Sau dacă nu cauți deloc și aștepți să te găsească job-ul, cred că e cam nașpa pentru tine și, într-adevăr, Universul a pus la cale o conspirație împotriva existenței tale. Constanța e un oraș mare, cu multe business-uri stabile și, mai ales, mall-uri. Caută, orientează-te și vei găsi ceva, garantat. (Hint: avem și un port)

Sensuri giratorii – Avem cele mai multe din țară. Datorită existenței lor, s-a creat o fluidizare a traficului și s-a redus semnificativ numărul de accidente. Există orașe în care pur și simplu nu există așa ceva. De câte ori nu ți s-a întâmplat să dai peste un șofer de Dăbuleni oprit chiar în mijlocul sensului, dezorientat, care habar n-avea ce se petrece în jurul lui? Bineînțeles, dacă ești vitezoman ce-și mai trage și seva dintr-un neam de târtani, detești sensurile giratorii, pentru că te încurcă și-ți solicită atenția, implicit folosirea creierului. Grav.

“Nostim este că, atunci când trăieşti într-un oraş, amâni să-l cunoşti – şi de obicei până la urmă nu-l cunoaştem niciodată”, spunea Paulo Coelho și mare dreptate avea. Personal, eu încă mai caut părți bune și încerc să-mi cunosc orașul, străduindu-mă să nu-l detest doar pentru că este administrat așa… la caterincă. Constanța are sufletul și farmecul ei, indiferent dacă vara e îmbibată în kitsch și iarna nici măcar de o sclipire de beculeț nu mai are parte. Dar vorba ceea: frumusețea stă în ochii celui care privește.

Login

Lost your password?