ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » După modelul Londrei, Parisului sau al Clujului, Primăria Ovidiu implementează BUGETUL PARTICIPATIV

După modelul Londrei, Parisului sau al Clujului, Primăria Ovidiu implementează BUGETUL PARTICIPATIV

STIRI CONSTANTA. Începând cu anul 2018, Primăria Ovidiu va implementa un sistem nou de cheltuirea a banului public: bugetul participativ.

Pizza Evo

Sistemul permite contribuabililor să decidă cum vor fi cheltuiți o parte din banii publici. Bugetul participativ este deja aplicat cu succes la Cluj, dar și în mari orașe europene precum Londra, Paris sau Berlin.

Potrivit Primăriei Ovidiu, „10% din bugetul local pe anul 2018 va fi pus în dezbatere publică, pentru ca aceștia să stabilească în ce mod să fie alocat sau spre ce proiect de interes local să fie finanțate”.

Proiectul presupune realizarea unei pagini de internet speciale unde cetățenii pot propune și pot vota proiecte. Proiectele sunt selectate, pe baza unei proceduri clare și transparente. La final, proiectele votate sunt finanțate de către primărie și realizate.

Procesul de Bugetare participativă a fost implementat pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, printr-un proiect pilot care s-a desfășurat în cel mai mare cartier al Municipiului Cluj-Napoca, cartierul Mănăștur. Astfel, cetățenii au avut propuneri de proiecte care să contribuie la îmbunătățirea cartierului în care aceștia locuiesc.

În anii 2015 și 2016 s-a desfășurat al doilea proiect de Bugetare participativă, dedicat grupurilor informale – Com’on Cluj. Acestea au fost formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, scopul fiind de a propune proiecte pentru schimbarea comunității clujene. Proiectele declarate câștigătoare pentru implementare au fost finanțate prin bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca.

Așa arată site-ul Primăriei Cluj pentru Bugetarea Participativă

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?