ACASA » ALTE EVENIMENTE » Dragobete după fete la Capidava

afis-dragobetele-in-capidava_web2Pe 23 şi 24 februarie, pentru cei cu spirit de aventură, dorinţă de distracţie dar şi de cunoaştere, Asociaţia „România – Dacia Casa Noastră” a gândit o altă expediţie de sărbătoare: „Dragobetele în Capidava”.

Pe 24 februarie spiritualitatea populară serbează ziua lui Dragobete, zeu al tinereţii în mitologia autohtonă, patron al dragostei şi al bunei dispoziţii, un fel de Eros şi Cupidon la un loc. El vestea începutul primăverii şi al iubirii. Unii îi spuneau Năvalnicul ori Zburătorul, flăcăul frumos „cu negre plete” aşteptat de fecioare cu înfrigurare, alţii îl credeau fiul Dochiei.

Tradiţiile zilei de Dragobete sunt vesele şi îndrăzneţe ca ghiocelul  ce-i zâmbeşte învingător iernii. După ce colindau luncile şi pădurile în căutarea primelor flori, fetele şi flăcăii se adunau la horă cu cei de prin satele învecinate. Acolo se făceau jurămintele de prietenie, acolo se plăceau şi se îmbrăţişau, iar taman când le era lumea mai dragă, ele o zbugheau care-ncotro iar ei se porneau fiecare după mândra ce-i încinsese călcâiele. Acesta era „zburătoritul”, iar în programul Dragobetelui la Capidava există şi o astfel de provocare.

Tot din tradiţii adunate, florile culese de Dragobete erau păstrate până la Sânziene când fetele le aruncau în apele curgătoare  în care se îmbăiau pentru a deveni „frumoase şi curate ca apa neîncepută” şi pentru a-şi visa ursitul. Conform crestinortodox.ro, exista credinţa că, dacă-ţi spălai faţa şi părul cu apa din zăpada adunată în dimineaţa de Dragobete, părul şi tenul deveneau irezistibile admiratorilor.

La Capidava, în tabăra Danais se vor întâmpla de Dragobete o mulţime de actvităţi care de care mai incitante. Un workshop de fotografie pentru a învăţa să recunoşti şi să imortalizezi iubirea pe fondul unui târg de obiecte tradiţionale. Apoi vânătoarea de mărţişoare şi flori prin luncă, după tradiţie, urmată de o piesă de teatru căreia cetatea cu Dunărea pe fundal îi va fi decor, iar  Maria Tâlvan, George Eugen Doinaru, Ionuţ Buruiană şi Mircea Pânzaru, personaje. Pe final de zi, cu ultimele străluciri ale soarelui pe cer şi cele ale focului de tabără în ochi, ce e mai nimerit decât o cântare? Tonul îl dau Mariana Butnaru şi Gigi Dumitrele.

Ziua a doua se arată a fi la fel de plină. Lecţia foto continuă (cu extemporal J), târgul se va aşeza din nou în tabără, şi, după un grătar şi-un vin fiert care să dezlege limbile şi să împleticească picioarele, începe „zburătoritul”. Perechile (şi nu numai) îşi vor putea trage puţin sufletul la Muzeul Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu, o veritabilă bijuterie a zonei, unde se pot încălzi scăldându-şi ochii în strălucirea Balcicului interbelic. În răstimp îşi vor face mendrele după plac… surprizele! Deci, nu vă aşteptaţi la nimic şi aşteptaţi-vă la orice.

Costul unei zile de sărbătoare, cu drum, de-ale gurii şi intrare la muzeu incluse, este 90 lei. Înscrierile se fac pe site-ul danais.ro.

Programul evenimentului Dragobetele în Capidava:

Ziua 1 – 23.02.2013

– Workshop de fotografie “Dragobetele în Capidava prin sticla unui DSLR”, cu Alin Panaite (Avatar Studio), noţiuni teoretice, sesiune de fotografie

– Târg obiecte tradiţionale

– Treasure Hunt (vânătoarea de mărţişoare)

– Concert folk “Clipa de iubire” cu Mariana Butnaru şi Gigi Dumitrele

– Spectacol nonconvenţional de teatru “Leoaică tânără, iubirea”. Protagonişti: Maria Tâlvan, George Eugen Doinaru (Studioul de Spectacole Speciale “Sonar”), Mircea Pânzaru („Theatrum Infinitum”)

opţional Cină romantică la Curtea Brâncovenească – mâncăruri şi băuturi alese, invitat surpriză (35 lei/persoană)

 

Ziua 2 – 24.02.2013

– Workshop de fotografie “Dragobetele în Capidava prin sticla unui DSLR”, cu Alin Panaite (Avatar Studio), noţiuni teoretice, sesiune de fotografie, concurs cu premii.

– Târg obiecte tradiţionale

– “Zburătoritul” (goana după fete)

– Vizită la Muzeul de Artă “Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu

– Crazy Art Entertainment – Explorări spectaculare, îmbinând cuvântul şi mişcarea, elemente din natură cu cele fantastice, fire de apă şi joc cu focul. Un spectacol manifest, în numele iubirii, puternic încărcat cu simboluri şi inspirat din obiceiuri şi ritualuri străvechi.

– Tombolă cu premii

– Surprize

Pentru mai multe detalii si inscrieri intra pe www.danais.ro

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?