ACASA » STIRI » Diverse » Cum a fost umflată BALENA ALBASTRĂ şi de ce atâta isterie cu acest joc

Cum a fost umflată BALENA ALBASTRĂ şi de ce atâta isterie cu acest joc

JOC BALENA ALBASTRA. Isteria mediatică cu jocul Balena Albastră a început şi în România după ce cinci elevi de la o şcoală din Iaşi au ajuns, pe 17 martie, la spital după ce şi-au ţinut respiraţia.

Pizza Evo

Presa tabloidă şi chiar unele dintre cele mai importane canale media de la noi, inclusiv PRO TV, au difuzat ştirea ca şi când adolescenţii ar fi jucat noua spaimă a jocurilor: Balena Albastră. În realitate, puştii au pus-o de un Pass Out Challenge, un joc mult mai popular şi practicat de câţiva ani de adolescenţii scăpaţi de părinţi pe internet.

Povestea cu Balena Albastră a început cu o ştire ce iniţial a apărut pe un site rusesc, în mai 2016. Ruşii aruncaseră o informaţie potrivit căreia 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis din cauza jocului. Deşi nu au avut şi nu există nici până în prezent o dovadă, presa rusă a corelat sinuciderile cu Balena.

“Jurnaliştii” ruşi s-au agăţat de câteva imagini postate pe reţeaua socială VK (un fel de Facebook, dar rusesc). Presa tabloidă din Marea Britanie a preluat subiectul, The Daily Mail și The Sun, și astfel povestea a ajuns în toată Europa.

Bineînţeles că un astfel de subiect generează o tonă de click-uri şi creşte audienţele pe posturile tv. Cum de altfel a făcut-o orice subiect ce a implicat un joc şi moartea/sinuciderea a unuia sau mai mulţi copii: GTA, Pokemon etc. Un puşti chiar s-a aruncat de la balcon crezându-se Link, din jocul Zelda.

balena-albastra-joc-sinucidere

O investigaţie jurnalistică efectuată de Radio Europa Liberă arată că “pe internetul rusesc sunt tot mai multe profiluri de tineri care joacă sau se informează despre joc, tot mai multe poze cu tăieturi și încărcate sub hashtagurile jocului, și legături ale lui cu sinuciderile, însă nicio singură moarte din Rusia sau Asia Centrală nu are o legătură incontestabilă cu «Balena Albastră»”, transmite REL.

La noi, prima legătură dintre tentativa de suicid a elevior din România cu Balena Albastră au făcut-o cei de la Adevărul de Iaşi, care au dat ştirea că puştii s-ar fi sufocat din cauza jocului. Ulterior au modificat titlul ştirii: “Medic: Un copil ne-a spus că NU JUCAU Balena Albastră“.

Sursele media care exploatează acest subiect, la fel de prost cum au făcut-o şi cu “mişcarea” EMO, spun că pentru a juca Balena Albastră trebuie să respecţi un set de reguli. Sunt 50 de reguli, pentru 50 de zile, iar dacă le încalci, se va întâmpla ceva nasol, deşi nu e clar ce ți se întâmplă.

Lista începe cu marcarea în piele a cuvântului „f57″ și-i dovedești asta „călăuzei” tale cu o poză. La pasul doi te trezești la 4:20 și te uiți la videouri horror. Continui cu crestat pe mână, pe buză și picior, desenat balene, scrii un status cu #IMAWhale, te trezești la aceeași oră și te urci pe un acoperiș, te înțepi cu acul, nu vorbești cu nimeni, depui un jurământ că ești balenă, te mai crestezi câte un pic în fiecare zi, primești o misiune secretă, spui data la care vrei să mori și, în final, ar trebui să te sinucizi.

balena-albastra

Interesant este că toate aceste reguli şi imagini sugestive au apărut DUPĂ ce mass-media a început să coreleze orice sinucidere a unui adolescent deprimat cu Balena Albastră. Din dorinţa de a atrage atenţia, mulţi adolescenţi au început să posteze pe Facebook notiţie ce sugerează că sunt participanţi în joc.

Nu este deloc “bombastic” sa dai ştiri sau să generezi controversă mediadică cu adolescenţi care din când în când se sinucid din cauza depresiilor generate de sărăcie, scandaluri în familie, glume proaste, iubiri neîmpărtăşite, acnee agresivă etc. În schimb, un subiect despre un joc cu un nume misterios, care circulă pe internet şi ale cărui reguli ar putea să determine puştimea să-şi pună capăt zilelor în masă, e mult mai atractiv. Trebuie să ai ceva Nerve în tine ca să faci aşa ceva.

Bineînţeles că de îndată ce un alt subiect mult mai macabru sau ce poate genera mai multă controversă se va ivi din cotloanele internetului, toată presa va uita de Balena Albastră şi nu va mai conta câţi copii se sinucid şi din ce cauză o fac.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?