ACASA » BLOG » Ce proastă eşti, Delia

Ce proastă eşti, Delia

Eşti una dintre cele mai apreciate voci din România şi cred că nici măcar ultimul gherţoi din cel mai uitat sat al Vasluiului, care trage ţuica pe nas în timp ce se închină la Sandu Ciorbă, n-ar avea cum să-ţi audă glasul pe note şi să nu recunoască printre dinţi: “Ăăă… Aia e Delia!”. Deci atât de faină-ţi este vocea şi foarte greu de contestat talentul. Şi îmi place atunci când mai dau peste câte un live cu tine pe Youtube, fie că e pe scenă sau în studioul unui post de radio, pentru că ştii să cânţi şi o faci foarte bine.  

Este clar că de la fata care se dădea în bărci cu un cocalar, considerat “cool” la vremea aia, până la “Da, mamă” ai evoluat şi ai reuşit să demonstrezi în timp, cel puţin mie, că nu ai fost niciodată o paraşută muzicală. Ştii, genul ăla de tipă cu voce procesată, cur şi ţâţe, racolată de băieţaşi “producători” de piese pe bandă rulantă, care făcea playback prin discoteci folosind un celular pe post de microfon.

Am remarcat că eşti, sau încerci să fii, artistul nonconformist, un fel de “don’t give a fucker” al industriei muzicale româneşti. Ceea ce e mişto, pentru că ai reuşit să-ţi creezi şi o identitate vizuală, nu doar una vocală. Plus că eşti şi o femeie frumoasă, deci ai tot pachetul unui artist complet, care-şi merită succesul. Şi sunt atâtea care încearcă să te copieze, ba chiar sunt atâtea copile de 12 – 15 ani care îşi doresc să ajungă precum Delia. Ştii, eşti un model pentru multe făpturi.

Când am auzit prima dată “Da, mamă”, mi-am spus că e una dintre cele mai faine piese din repertoriul tău şi nici acum nu pot să-mi imaginez o altă voce de la noi care ar putea s-o interpreteze mai bine. Poate o exista, dar nu contează. Ştiai că, din cauza versurilor, acea piesă va crea şi niscaiva controverse printre pupătorii de moaşte şi chiar, probabil, ai mizat pe asta. Dar controversa e bună pentru că produce bani, după cum spunea un producător de televiziune american. Şi tu produci bani, pe talentul tău muzical.

Şi totuşi, de ce nu mă pot abţine să spun că eşti proastă? Pentru că în cel mai recent clip al tău, cel al piesei “1234”, te străduieşti să şochezi, să fii vulgară şi parcă vrei dinadins să demonstrezi că poţi să apari şi într-un clip în care dai din buci îmbrăcată în piele neagră şi călăreşti un crocodil gonflabil, că oricum lumea te va aprecia. Da, ca bărbat aş fi ipocrit să spun că, din punct de vedere sexual şi pentru promovări de servicii videochat, nu e mişto ce ai făcut acolo. Arăţi bine, ai cu ce, bravo ţie! Dacă tot ai mers în direcţia asta, era fain să faci ceva şi cu sticla aia de Cola. Însă internetul, în toată splendoarea lui, e plin de curve şi de pornache, iar unele dintre clipuri chiar au o muzică de fundal destul de bună. Plus că la noi, Laura Andreşan a arătat în urmă cu ceva ani cum se face treaba asta semi-porno îmbinată cu muzica.

De-aia spun că eşti proastă… Tocmai pentru că eşti Delia, nu e nevoie să apari precum o producătoare de plăceri de la comerţul stradal pe o piesă mediocră, cu un refren cântat, la vremea lui, de un afemeiat libidinos. Poţi mai mult şi o ştii şi tu şi alte câteva milioane de români, care încă te mai apreciază. Eşti una dintre foarte puţinele cântăreţe de la noi, care nu are nevoie de vulgaritate ca să fie relevantă. Poate că nu realizezi asta sau poate că nu ţi-a spus-o nimeni. Oricum faci ce vrei, ţi se rupe. Nu vreau s-o bag pe aia cu “ce o să-i spui copilului tău când o s-o vadă pe mami cum dă bine pentru lăbarii de pe net?”, dar, pe bune, ce-o să-i spui? Că “mami munceşte acolo, dar tu să nu faci aşa dacă te apuci de cântat”?

Când am scris textul ăsta, clipul piesei avea 5.559.626 de vizionări. Cred că la fel de bine le făceai şi dacă puneai 30 de secunde cu tine în timp ce dădeai din fund pe o plajă, îmbărcată sumar, pe orice piesă vrei tu. Probabil nu le-ai fi făcut la fel de repede, dar ar fi fost cu mult mai puţină bătaie de cap şi cheltuială.

Nu cred că spune nimeni să faci videoclipuri pentru puştime, pentru babe cu batic şi părinţi paranoici, dar trebuie să ai acolo, undeva în colţul minţii tale, un gram de responsabilitate, impusă de statutul tău, faţă de puştoaicele alea despre care spuneam că vor să fie ca Delia. Să spunem că nu-ţi pasă şi că nu vrei să fii un exemplu pentru nimeni şi că vrei doar să faci treaba aşa cum crezi tu că e mai bine pentru tine şi imaginea ta. Totuşi, apare următoarea întrebare: cum vrei să-şi amintească lumea de tine, peste ani, după ce o să dispari din peisaj?

Login

Lost your password?