ACASA » ALTE EVENIMENTE » Ce evenimente au fost pregătite în acest an pentru Ziua Marinei. Programul pe zile

Ce evenimente au fost pregătite în acest an pentru Ziua Marinei. Programul pe zile

ZIUA MARINEI 2018 CONSTANTA. În acest an, pentru a marca Centenarului Marii Uniri, sărbătoarea marinarilor, Ziua Marinei Române va fi aniversată la Constanța printr-o serie de evenimente desfășurate pe mai multe zile, la care vor participa mii de marinari militari, zeci de nave și numeroase aparate militare de zbor.

Pizza Evo

Luni, 6 august, începând cu ora 18.00, pe faleza din Constanța, va fi marcată Ziua Învățământului de Marină. Reprezentanții instituțiilor de învățământ militar de marină vor prezenta ofertele educaționale ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale Amiral Ion Murgescu, Școlii de Aplicație a Forțelor Navale Viceamiral Constantin Bălescu și, în premieră, pe cele ale Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza. Publicul prezent se va putea bucura, timp de două ceasuri, și de muzica marinarilor militari.

Marți, 7 august, între orele 10.00-18.00, scafandrii militari vor fi prezenți de Ziua Resurselor Mării, în Portul Tomis din Constanța, unde vor organiza un atelier de scufundări, pentru 60 de participanți, selectați în urma concursului organizat, în perioada 3 – 5 august, pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale Române. Seara, în intervalul orar 18.00 – 20.00, reprezentanții Direcției Hidrografice Maritime și cei ai Centrului de Scafandri vor prezenta publicului de pe faleza din Constanța tehnică, armament și echipamente din dotare.

Miercuri, 8 august, Navele Flotilei Fluviale vor fi acostate în portul din Cernavodă, unde vor putea fi vizitate de către populația civilă, începând cu ora 16.00, cu prilejul Zilei Porților Deschise, iar Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert în Piața Centrală a orașului, în intervalul orar 17.00-19.00.

Vineri, 10 august, orele 18.00-20.00, în stațiunea Mamaia, pe itinerariul Piațeta Perla – Club Melody, puteți participa la o serie de concerte ale formației muzicale a Forțelor Navale.

Sâmbătă, 11 august, este Ziua Porților Deschise în porturile militare. Zeci de nave și de ambarcațiuni, armamente și echipamente militare își vor aștepta vizitatorii la Constanța (orele 09.00-18.00), la Mangalia și Tulcea (orele 10.00-13.00).

La Muzeul Național al Marinei Române din Constanța, intrarea va fi liberă între orele 09.00-17.00, sâmbătă, 11 august, și miercuri, 15 august.

Sâmbătă, 11 august, ora 19.00, Cercul Militar Mangalia va fi , gazda unui eveniment inedit, intitulat „140 de ani – Omagiu de neuitare“. Reprezentanții Asociației Ofițerilor și Sergenților din Bulgaria, Filiala Shabla, vor preda reprezentanților Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din România, Filiala Mangalia, o urnă cu pământ de pe câmpurile de luptă de la Plevna, Grivița și Pordim, unde s-au jertfit mii de români și bulgari în războiul din perioada 1877-1878, fiind aduse în atenția publicului aspectele importante ale Războiului de Independență.

Repetițiile generale pentru cel mai mare spectacol naval din România vor avea loc, concomitent, luni, 13 august, orele 10.00-12.30, în orașele Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea. Mii de marinari, zeci de nave și de aeronave militare își vor sincroniza acțiunile, pentru a prezenta, în mod impecabil, publicului larg spectacolul naval din data de 15 august.

Tot luni, 13 august, de la ora 08.00, va fi organizată pe faleza din Constanța o ceremonie militară pentru acordarea Drapelului de Luptă Batalionului de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius”, după care vor fi acordate, din partea conducerii Ministerului Apărării Naționale, distincții și medalii militare. La fel ca în fiecare an, de Ziua Recunoștinței, marinarii militari vor participa marți, 14 august, începând cu ora 08.30, la ceremonia militară și religioasă, organizată în memoria eroilor militari la Monumentul Marinarilor de pe faleza din Constanța.

Exercițiul Naval Forțele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00-12.30, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea. Activitățile specifice vor continua, între orele 13.00-15.00, în Portul Tomis din Constanța, unde marinarii militari vor organiza jocuri și concursuri tradiționale marinărești.

Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forțelor Navale, susținut pe faleza din Constanța, începând cu ora 20.00, iar marinarii militari se vor retrage cu torțe, în intervalul orar 21.00-23.00, în orașele Constanța și Mangalia.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanța, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?