ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Castrul Roman de la Ovidiu, reconstituit pentru includerea în circuitul turistic

Castrul Roman de la Ovidiu, reconstituit pentru includerea în circuitul turistic

STIRI CONSTANTA. Unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Constanța, Castrul Roman de la Ovidiu va fi conservat și pus în valoare, printr-un proiect desfășurat Primăria Ovidiu, cu ajutorul fondurilor europene.

Pe 17 iulie 2018, reprezentanții autorității publice din Ovidiu și cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale si Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în calitate de Organism Intermediar au semnat contractul de finanțare pentru proiectul: Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire parțiala și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman.

Valoarea contractului este de 14.110.568 lei, valoarea totală eligibilă fiind 13.895.196 lei. Durata proiectului este de 73 de luni respectiv între data 01 februarie 2016 si 28 februarie 2022.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare și reconstituirea parțială și punerea în valoare în vederea înscrierii în circuitul cultural – turistic al județului Constanța, a unei zone geografice deosebit de atractivă, cu o vastă încărcătură istorică determinată de existența monumentelor de arhitectură și a siturilor arheologice din perioada romană.

Potrivit autorităților, acest sit roman are o valoare excepțională științifică, dar și turistică. Importanța științifică este cu totul deosebita și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romană asupra acestui teritoriu extracarpatic, pentru o scurtă perioada de timp.

castrul-roman-2

Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Ovidiu se vor putea recupera date foarte relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (numeroase monede, amfore, sticlă și ceramică) și se vor înregistra în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referința pentru studiul epocii romane la nivel internațional. Valoarea turistică a sitului rezultă și din peisajul cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru roman pe malul lacului Siutghiol.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?