ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Asociații civice din Constanța acuză Primăria de disimulare și cer publicarea bugetului local

Asociații civice din Constanța acuză Primăria de disimulare și cer publicarea bugetului local

STIRI CONSTANTA. Deși, conform legii, pe site-ul Primăriei Constanța, proiectul de buget local trebuia să fie publicat încă de pe data de 18 ianuarie 2018, documentul întârzie să apară! Mai multe ONG-uri și asociații din Constanța acuză primăria și pe primarul Decebal Făgădău de încercări de a “disimula calendarul bugetar”.

Asociațiile civice au trimis un comunicat în care explică importanța publicării proiectului de buget al orașului.

Legea bugetului public stat s-a publicat în Monitorul Oficial al României pe data de 3 ianuarie 2018. Conform Legii finanțelor publice locale, în termen de 15 zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial, primarii au obligația de a publica proiectul bugetului local.

În termen de 15 zile de la publicare, cetățenii au dreptul de a formula contestații cu privire la proiectul de buget, contestații ce trebuie soluționate de către consiliul local“, se precizează în comunicatul asociațiilor.

Potrivit legii, proiectele de buget trebuie aprobate în maximum 45 de zile de la publicarea bugetului de stat, adică până pe 19 februarie. Dacă bugetul local nu este aprobat până pe 19 februarie, autoritățile financiare vor stopa transferurile cu fonduri de la bugetul de stat. Din cauza întârzierilor, consiliul local nu va putea să aprobe bugetul mai devreme de 19 februarie, calendarul fiind deja depășit.

Reamintim că în acest an, precum și în anii trecuți, primarul Constanței a încercat să disimuleze calendarul bugetar prin publicarea unei variante de lucru în luna decembrie, deși acele proiecte nu reprezintă proiecte în sensul Legii finanțelor publice locale și nu sunt realiste ținând cont de lipsa de cunoaștere a fondurilor ce vor fi încasate prin transfer de la bugetul de stat“, se mai arată în comunicat.

Semnatarii comunicatului, Federația Tinerilor din Constanța, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Studenților din Constanța, Oceanic Club, Centrul pentru Resurse Civice, LCG Learning, solicită publicarea de îndată a proiectului bugetului local pe site-ul municipiului astfel încât cetățenii să poată formula contestații, conform legii și organizarea unei dezbateri publice.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?