ACASA » INTERVIURI » ALEXANDRA UŞURELU: Idolul copilăriei mele a fost tatăl meu

ALEXANDRA UŞURELU: Idolul copilăriei mele a fost tatăl meu

de Andrei AMZA

INTERVIU ALEXANDRA UŞURELU. Un artist independent, Alexandra Uşurelu este un nume pe care îl poţi auzi rostit de cineva atunci când porţi o discuţie despre oamenii talentaţi şi de succes pe care, culmea, nu îi vezi la televizor. Dacă până atunci nu aflasei despre ea, cu siguranţă cineva îţi va spune că “trebuie să o asculţi!”. În concertele ei, Alexandra oferă o experienţă muzicală unică despre care vei vrea să le spui şi altora. De altfel, chiar ea consideră că oamenii sunt cei mai buni promoteri ai muzicii ei şi nu greşeşte. Publicul Alexandrei s-a mărit de la un concert la altul şi tot mai mulţi şi-au dorit să o asculte live în oraşele lor, reuşind în trei ani să susţină peste 300 de concerte în toată ţara, devenind unul dintre cei mai apreciaţi artişti independenţi din România. A lansat unul dintre cele mai bune albume ale anului 2015, urmează lansarea unui DVD şi nu cred că are de gând să se oprească, pentru că este abia la început şi e drum lung până la capătul lumii.

Crezi că există muzică proastă şi muzică bună sau că există pur şi simplu muzică?

Pentru cei care nu cunosc comparația, muzica este o minune și există pur și simplu. Pentru cei “pretențioși”, cred că există muzică bine scrisă și muzică “mai puțin bine” scrisă.

Muzica defineşte o personalitate sau personalitatea cuiva defineşte un stil muzical? Tu unde te încadrezi?

Părerea mea este că toți că suntem diferiți, dar ne leagă emoții, momente, trăiri. Minunat ar fi să fim și autentici. Eu cred că un artist ar trebui să vină înspre public așa cum este el, să transmită mesaje în care crede și să propună conținut original.

Cu siguranță, atunci când nu urmărești niște tipare deja existente și îți conturezi muzica după personalitatea ta, ai un stil propriu, al tău. Doar că asta poate fi ceva anormal. Sunt atâția artiști pentru care normalitatea este alta. Dar suntem toți diferiți și ăsta nu e un lucru rău.

Ce fel de impact crezi că are muzica ta asupra oamenilor? Au versurile şi muzica unei piese puterea de a schimba viaţa cuiva?

Cred că muzica are putere divină. Cu certitudine, este lumina de care avem nevoie când în jur găsim doar umbre. Undele transmise de muzică pot vindeca răni, pot mângâia suflete, pot readuce sentimente pierdute cândva. Cel puțin, la mine funcționează atunci când ascult muzica preferată.

Dacă te dedici cu totul și nu îți uiți menirea, există șansa să poți face din asta drumul tău cel mai de preț

Ce s-a schimbat foarte mult în viaţa ta în ultimii cinci ani?

Felul meu de a privi spre oameni, spre cer, spre copacii înverziți… Văd totul mai limpede acum. Am mai mult curaj acum să dăruiesc, să privesc ca niște daruri sensibilitatea, timiditatea mea.

alexandra usurelu3

Foto: Cătălin Mihai

Cel puţin teoretic, oamenii ar trebui să înveţe din propriile greşeli. Ai putea să-mi spui o greşeală  din care ai învăţat o lecţie ce mai târziu ţi-a prins bine?

Teama de penibil cred că este o greșeală pe care o îmbrățișăm mulți muzicieni. Din această teamă, pierdem foarte mult timp întorcând lucrurile pe toate părțile și ajungem să nu mai facem nimic.
Timpul nu se oprește în loc de fiecare dată.

Îţi place foarte mult să călătoreşti şi unele dintre videoclipurile tale sunt filmate pe alte meleaguri. Spune-mi două locuri, unul din România şi unul din afară, unde nu ai fost niciodată, ţi-ar plăcea să ajungi şi chiar să şi filmezi.

Oriunde am călătorit, a fost pentru că mi-am dorit să simt și să înțeleg locuri pe care le știam doar din cărțile citite. Ideea de a și filma a venit ulterior, pentru că acele tărâmuri ne-au inspirat muzical foarte mult. Am considerat că o muzică inspirată de acele locuri va fi augmentată tocmai depeisajele respective. Astfel, cadrele filmate acolo ne-au ajutat să aducem acasă cu noi povești și să redăm lecții pe care noi le-am acumulat de la oamenii întâlniți acolo.

România este și ea superbă, iar eu am avut ocazia s-o descopăr așa cum am visat întotdeauna, în drum spre concerte. În ultimii 3 ani jumătate, am susținut 340 de concerte, multe dintre ele în țară, și e o bucurie nespusă să descoperi locuri și orașe după ce o sală întreagă de oameni te-a făcut să iubești acel loc înainte de a-l descoperi tu la pas.

Mi-ar plăcea să cunosc mai îndeaproape Bucovina, iar în afara țării visez să merg în țările nordice și să văd Aurora boreală sau în sud, unde apare Aurora astrală.

Eşti unul dintre artiştii independenţi de la noi a cărui muzică nu este difuzată pe radiourile mainstream, care nu este invitat la concertele gratuite organizate de radiouri, primării, case de discuri ş.a.m.d. Cu toate astea, ai succes şi bănuiesc că din asta trăieşti. Deci chiar se poate?

Dacă te dedici cu totul și nu îți uiți menirea, există șansa să poți face din asta drumul tău cel mai de preț, pe care să te poți hrăni, deplasa, respira… Deci da, se poate. Sunt concerte în aer liber la care sunt invitată să cânt, festivaluri foarte frumoase, unde merg cu inima deschisă să cânt atunci când totul este transparent. Organizatorii concertelor știu despre ce este vorba și până acum au fost atenți să nu ne aducă în fața unui public cu alte gusturi.

Chiar pe 28 august vom aduce în scenă un nou concert cu Muse Orchestra, ce va avea loc în aer liber, în Piața Universității (Parcul Colțea) din București, în cadrul Festivalului “Simfonii de Vară”. Cu ocazia acelui concert voi lansa și primul meu DVD, filmat în ianuarie la concertul simfonic “PUR”, desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național București.

Către radiourile comerciale noi nu am trimis cântecele, pentru că știm că publicul nostru nu face parte din targhetul acelor radiouri. Cred că ai parte din start de un “succes personal” atunci când îți cunoști locul și ești onest cu tine și cu publicul tău.

Copiii sunt cea mai mare inspirație și sunt cei care nu uită niciodată cum i-ai făcut să se simtă

Deşi eşti independentă artistic, consideri că faci parte din show-bizz-ul românesc?

Nu îmi este foarte clar termenul de show-bizz românesc. Dacă asta înseamnă existența pe piața muzicală românească a muzicii mele, atunci da. Albumul meu de debut s-a distribuit în 10.000 de exemplare într-un an de la lansare și este unul din cele mai bine vândute albume indie.

alexandra usurelu 4

Foto: Gina Buliga

Ai avut ocazia să-i cunoşti pe unii dintre idolii copilăriei sau adolescenţei tale? Dacă da, pe cine şi cum a fost experienţa. Dacă nu, pe cine ţi-ai fi dorit să cunoşti?

Cred că idolul copilăriei mele a fost tatăl meu. Era (este) inteligent, cald, șarmant, amuzant și îmi spunea că noi, cei pe care ne cheamă Ușurelu, suntem cei pe care ne va chema Greuceanu când vom ajunge mari. Cel puțin așa îmi amintesc eu (zâmbeşte).

Altfel, tot el, tatăl meu, îmi cânta muzica domnului Mircea Vintilă când eram mică, și mai târziu, când dl Vintilă mi-a descoperit muzica pe internet și a spus că și-ar dori să cântăm împreună, mi s-a îndeplinit un vis la care nici nu visasem măcar.

Ai foarte multe concerte prin ţară, însă, din câte ştiu, faci şi evenimente umanitare pentru copii. Cum este experienţa în comparaţie activitatea ta muzicală?

Cineva spunea foarte bine: “Când dăruiești puțin din tine unui copil, dăruiești puțin din tine viitorului acestuia”. Eu am trei surori mai mici și nu poate fi decât un privilegiu să mă pot bucura mereu de bunătatea și curățenia lor. Copiii sunt cea mai mare inspirație și sunt cei care nu uită niciodată cum i-ai făcut să se simtă.

Evenimentele umanitare pentru ei reprezintă una din cele mai frumoase căi de a te îmbogăți tu sufletește, știind că ai ajutat. Dacă nu aș fi găsit în muzică cel mai frumos mod de a dărui, probabil că m-aș fi îndreptat spre evenimentele pentru copii.

Internetul este mediul în care te promovezi cel mai mult, este mediul care, dacă pot spune aşa, a lansat-o pe Alexandra Uşurelu pentru publicul din toată ţara. Cum te împaci cu Facebook-ul şi ce tip de conţinut vizionezi pe Youtube atunci când te relaxezi?

Nedorindu-mi o promovare cu orice preț, am găsit alte modalități de a-mi aduce muzica în fața oamenilor. Pentru mine, cea mai importantă cale de promovare este reprezentată de concerte, merg să cânt des, pentru că-mi doresc să fiu aproape de oameni, nu se compară cu nimic reacția imediată a lor. Ei sunt, de fapt, cei mai buni promoteri ai muzicii mele, pentru că ei povestesc mai departe prietenilor lor.

Ca și modalitate online, da, internetul este cel care mă ajută să îmi comunic activitatea și noutățile muzicale. Îmi face plăcere să petrec timp comunicând cu oamenii pe Facebook, eu nu-i numesc “fani”, ci prieteni. Pe Youtube, de obicei ascult muzică sau vizionez concerte live, iar când am ceva de comunicat, sunt atentă să îmi populez canalul de Youtube cu noutăți sau momente din concertele mele.

Foto main: Alex Damian


Puteţi vedea cele mai recente videoclipuri şi piese live ale Alexandrei Uşurelu pe canalul oficial de Youtube şi puteţi afla mai multe informaţii despre concertele ei pe pagina oficială de Facebook.

De asemenea, JOI, 18 AUGUST, ai ocazia să o asculţi live pe Alexandra Uşurelu la Constanţa, într-un concert de excepţie pe scena Harlequin Mamaia. Pentru mai multe detalii şi rezervări, click AICI.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?