ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Actorii Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță vor primi titlurile de Cetățeni de Onoare ai Județului

Actorii Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță vor primi titlurile de Cetățeni de Onoare ai Județului

TEATRU CONSTANTA. Actorii Ileana Ploscaru (87 de ani) și Alexandru Mereuță (90 de ani), vor primi mâine, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlurile de Cetățeni de Onoare ai Județului. Propunerea acordării titlului celor doi actori aparține colectivului Teatrului de Stat Constanţa și este o urmare a excepționalelor calități pe care le dețin cei doi actori, precum și a exemplului pe care aceștia îl constituie pentru colegii lor de breaslă.

Pizza Evo

Distincția va fi acordată în cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța, ce va avea loc la ora 13:00.

Ileana Ploscaru este profesor, mentor şi model pentru toţi actorii care înțeleg privilegiul de a juca pe scenă. Deși cariera ei a început la Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unde a avut câteva succese, adevărata sa călătorie a început 1961 când s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța.

Actrița a interpretat numeroase roluri precum Ofelia şi scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux, şapte roluri diferite din piesa „Un bărbat şi mai multe femei” de Leonid Zorin şi multe altele.

De cealaltă parte, Alexandru Mereuță, sau „Nea Alecu”, cum îl știu colegii mai tineri de breaslă, este, de asemenea, un reper pentru tinerii actori și nu doar prin prisma celor 65 de ani carieră. Mereuță a absolvit teatrul în 1952 la I.A.T.C. „I.L. Caragiale” București, ajungând în Constanța opt ani mai târziu, în 1960.

Deși portofoliul său artistic include numeroase roluri precum Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele”, Nea Alecu este pasionat și de regie, el fiind cel care a pus în scenă piesa „Muşcata din fereastră.”

În prezent, cei doi actori pot fi văzuți în spectacolele „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”, la Teatrul de Stat Constanța.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?