ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » Acţiunea de PROTEST împotriva MAJORĂRII TAXELOR la Constanţa va continua

Acţiunea de PROTEST împotriva MAJORĂRII TAXELOR la Constanţa va continua

STIRI CONSTANTA. Administraţia locală a venit cu doar două modificări la proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018. “Insuficient“, spun semnatarii memoriului  prin care se trage un semnal de alarmă asupra majorării ridicole de taxe şi impozite pentru 2018 la Constanţa.

Pizza Evo

Memoriul iniţial (click AICI pentru documentul integral) a fost adresat Primăriei Constanţa la scurt timp după publicarea proiectului privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018. Au urmat o dezbatere publică şi anunţarea unui protest paşnic, organizat în faţa Prefecturii.

Documentul prin care primarului Constanţei i se cere o revizuire serioasă a taxelor şi impozitelor, este semnat de către Baroul Constanța, Camera Executorilor Judecătorești Constanța, Asociația Medicilor de Familie “Tomis” Constanța, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii Constanța , Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, Ordinul Arhitecților din România Filiala Constanța, Camera Notărilor Publici Constanța, Asociația Femeilor Constanța, Societatea de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin “Oceanic Club” Constanța, Colegiul Medicilor Dentiști Constanța, Asociația Logopezilor din România Filiala Constanța, Asociația Ecowatch Constanța, Asociația Psihologilor și Psihopedagogilor “Procivitas “Constanta.

Semnatarii susţin că primarul Municipiului Constanța și  Consiliul Local Constanța trebuie să înțeleagă că stabilirea unor cote maxime de impozitare reprezintă un impediment în dezvoltarea economică și socială a Municipiului Constanța. Primarul Municipiului Constanța trebuie să propună reducerea  la minim a nivelul de impozitare în Municipiul Constanța  iar Consiliul Local să adopte această măsură,  prin care, în mod concret să susțină și să genereze dezvoltare, să asigure o bază solidă, un climat sănătos economic și social  care să fructifice potențialul  economic și turistic   și să  transforme pe cale de consecință Municipiul Constanța într-un oraș cu adevărat  atractiv  pentru investitori.

Din analiza preliminară a NOULUI proiect depus pe situl Primăriei Constanța pe 12 decembrie 2017 la secțiunea “De interes public/ Transparență Decizională“, rezultă doar două modificări:
– doar 100% în loc de 520 % creștere a impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidențiale. De la 0,25% la 0,5% cotă de impozitare.
– se va acorda o reducere de 95% la impozitul pentru mijloacelor de transport hibride

În rest, TOATE MAJORĂRILE DE TAXE RĂMÂN IDENTICE:

1. 25 % crestere a impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă
2. 45% crestere a taxei pe clădirile situate în zona A a municipiului Constanța
3. 15,4% crestere a impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice
4. 115% majorare a taxei de salubritate de la 3 lei/luna/persoana in 2017 la 7 lei/lună/persoană in 2018.
5. Majorare de 400% a taxei de concesionare locuri de veci. Peste 100% majorare a taxei de intretinere loc de veci.
6. Majorare 100% a taxei pentru servicii de reclama si publictate la 2% exclusiv TVA pentru 2018, fata de 1% cat era in 2017.
7. 20% creștere a taxei pentru aviz program de funcționare de la 80 lei la 100 lei.
8. alte majorari pentru agentii economici din Statiunea Mamaia si Satul de Vacanta MAJORARI pana la 4000% (creștere a taxei de autorizare pentru desfășurarea de activități temporare desfășurate în zone private cu acces public pentru operatorii din Satul de Vacanță și stațiunea Mamaia care va ajunge de la 200 lei la 8.000 de lei, pentru activitățile de închiriere echipament sportiv, evenimente de tipul târgurilor, festivaluri, altele decât cele non-profit cu desfășurare de activități comerciale și/sau alimentație publică, pentru spectacole de circ, activități de producere și/sau comercializare stradală de produse alimentare din utilaje specializate).
9. în același timp autoritatea locală îi încurajează pe cei care poluează – pentru vehiculele cu capacitate cilindrică peste 4800 cm3 stabilind impozitul minim 4 lei/200cm3 deși valoarea dată de Codul Fiscal este cuprinsă între 4-6 lei/200cm3, pe de altă parte vehiculele cu capacitate cilindrică sub 4.800 cm3 sunt impozitate la maxim- solicităm autorităților locale ca, respectând principiul cine poluează mai mult plătește mai mult, pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mai mare de 4800 cm3 să stabilileasca cota maximă de 6 lei/200 cm3 potrivit Codului Fiscal.

Deoarece actualizarea nu ține cont de  toate solicitările Societății Civile demersul nostru va continua DUMINICĂ 17 DECEMBRIE ORA 17.00 în fața Prefecturii Constanța. Detalii AICI

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?