ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » A inceput programul “CURATAM CONSTANTA NOASTRA”. Implica-te si tu!

A inceput programul “CURATAM CONSTANTA NOASTRA”. Implica-te si tu!

CURATAM CONSTANTA NOASTRA. Programul “Curațăm Constanța Noastră” este cea mai amplă initiațiva de responsabilitate socială față de mediul înconjurător din orașul Constanța, implicând în mod activ societatea civilă, agenții economici și autoritătile locale. Astfel, în perioada 1 aprilie – 15 mai 2016 se vor desfasura o serie de activități și evenimente: conștientizare și educație non-formală și ecologizare/igienizare a parcurilor și altor zone selectate.

Pizza Evo

Programul “Curățăm Constanța Noastră” a rezultat și din Hotarârea de Consiliu Local privind declararea lunilor aprilie și octombrie ca „Luna curățeniei” în care este menționat faptul că “protejarea mediului înconjurător și a habitatului este un obiectiv de interes public major și constituie obligația și responsabilitatea autorităților locale, precum și a tuturor persoanelor fizice sau juridice, în scopul instaurării unui climat de ordine și curățenie pe raza municipiului Constanța”

Mai multe ONG-uri și-au anunțat deja participarea. Voluntarii vor încerca să-i convingă pe constănțeni să se alăture și ei demersului.

“Dorim să venim cu acțiuni și activități care se leagă de conștientizarea și educarea cetățenilor, pentru că a face curat este un lucru normal”, a precizat Ramona Leonida, reprezentant al Coaliției ONG-urilor.

“Ne dorim foarte mult ca instituțiile, ONG-urile și companiile să își facă treaba, dar mai mult de atât să îi eliberăm în sensul că până la urmă că și cetățeanul trebuie să își facă treaba. A fi cetățean nu este un dar, este și o responsabilitate”, a declarat Cornel Marcu, reprezentant al ONG ‘Leadership Today’.

Cel mai mare parc al orașului, Tăbăcărie, va fi curățat de angajații Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. “Vrem să curățăm marginea lacului. Avem barcă, avem oameni, avem specialiști”, a precizat Adrian Bîlbă, direcetorul Complexului.

Asociațiile de locatari și de proprietari sunt obligate să curețe spațiile verzi și aleile din jurul blocurilor. Cine lasă mizerie în urmă, riscă amenzi din partea Poliției. “Alături de un jandarm și un polițist local, un reprezentant de la ONG, cu cineva care filmează și surprinde pe cineva care aruncă ceva pe jos, se va duce și îi va da simbolic un cartonaș roșu. Poliția dă un avertisment. Nu dă direct amendă”, a mai susținut Victor Maxim.

În acțiunile de ecologizare și igienizare vor fi implicați angajați ai instituțiilor de stat și ai marilor companii din oraș  printr-un demers voluntar de mobilizare și actiune în anumite spatii din domeniul public. în paralel, o acțiune mai amplă de igienizare va veni din partea instituțiilor locale responsabile cu administrarea Spațiilor Verzi și Serviciul de Igienă Publică care vor mobiliza marii subcontractori.

George Coman, șef Administrare Spații Verzi Constanța, va coordona  activități de regenerare și infrumusețare a spațiilor verzi prin plantarea de 6000 de arbori de talie mare și 6000 de arbuști din diverse specii, amenajări cu gazon și plantare cu flori. Dl Dragoș Morcov, șef Serviciul de Igienă Publică va mobiliza subcontractorii pentru a curăța platformele de gunoi și pentru a interveni în spatiile publice grav afectate de deșeuri.

Oricine își dorește să se implice în acțiunile de ingienizare este încurajat să se înscrie pe site-ul curatamconstantanoastra.ro și să își aleagă una dintre zonele de acțiune din calendarul propus. Fiecare voluntar va primi saci, mănuși, apă și alte unelete pentru a facilita procesul de igienizare. Persoanele fizice sunt îndrumate să acționeze în parcuri și în spatiul Asociațiilor de Locatari.
Începand cu luna mai, fiecare persoană fizică sau juridică care încalcă în mod conștient și abuziv normele de respectare a curateniei spatiului public sau privat este pasibila de amenda.

Reprezentanții instituției Primăriei au convocat în acest proiect și ONG-urile stabilind de comun acord că pentru a păstra un oraș curat este insuficientă igenizarea zonelor orașului și în completarea acestui demers este nevoie și de acțiuni cu impact educativ care să responzabilizeze cetățenii. Mai multe ONG-uri din Constanța (Sanasport, Asociația Antidrog Tomis, JCI Constanța, Descoperă Constanța, Leadership Today, Centrul pentru Resurse Civice, etc.) vor organiza acțiuni de conștientizare și educare a cetățenilor constănțeni în perioada aprilie-mai. Aceste activităti vor avea ca obiective:

  1. Să încurajeze comportamentele persoanelor care acționează responsabil în raport cu mediul înconjurătorși nu rămân indiferenți în fața unui deșeu aruncat în fața lor (Flash moburi în spațiile comerciale mari în care persoanele care vor demonstra simț civic vor fi aplaudateși recompensate)
  2. Să sancționeze în mod simbolic comportamentele indezirabile ale persoanelor care conștient sau inconștient aruncă deșeuri în zone nepermise (acordare cartonaș roșu pentru cei care sparg semințe în parc, aruncă chiștoacele de tigară pe jos etc.)
  3. Să organizeze concursuri care să stimuleze creativitateași învățarea activă a unor deprinderi (concurs de construit plute din peturi folosite, ateliere de grădinărit, Ziua Constanța Verde). 

ONG-urile își doresc ca aceste acțiuni de conștientizare și educație ecologică să continue pe tot parcursul anului pentru ca impactul asupra populației Constanței să fie constant și cât mai mare.

Curățăm Constanța Noastră” este un proiect care se află la adoua ediție și a fost inițiat de Primăria Constanța cu implicarea celor 3 sectoare ale societății: agenți economici, instituții ale statului și societatea civilă reprezentată de ONG-uri și simpli cetățeni. Prin aportul fiecăruia dintre noi ne vom putea mândri cu un oraș curat și mai frumos.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?