ACASA » STIRI » Diverse » 5 GRESELI GRAMATICALE folosite prea des de romani

5 GRESELI GRAMATICALE folosite prea des de romani

GRESELI GRAMATICALE. Din pacate, “pe piata limbii romane” exista o serie de greseli gramaticale pe care foarte multi romani le folosesc frecvent in vorbirea de zi cu zi. Mai grav este ca parintii impartasesc erorile cu micutii lor, astfel incat, deseori, greseala devine norma.

1. Folosirea gresita a lui “decat” in loc de “doar” (si invers) este probabil una dintre cele mai populare erori gramaticale. A devenit cu atat mai populara, cu cat a fost folosita de Mircea Geoana intr-o dezbatere televizata. “Mai aveti decat trei zile de mandat”, spunea Geoana intr-un schimb de replici cu Traian Basescu.

“Decat” se foloseste in structuri negative si “doar” in cele afirmative. Exemple: “Nu am decat 5 lei in buzunar”, “Am doar 5 lei in buzunar” sau, ca sa corectam formularea din paragraful anterior, “Doar cateva voturi i-au lipsit pentru a deveni noul presedinte”.

2. O alta greseala il are in prim-plan pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu, devenit faimos pentru aversiunea pe care o avea pentru “pe care”. Si Mihai Tatulici avea deseori scapari cu “pe”-ul in acuzativ.

Acel “pe” face diferenta intre subiect si complement direct. Exemple: “Cartea care e pe masa”, “Cartea pe care am luat-o de pe masă”; sau, ca sa il corectăm pe Tariceanu, “Calitatile pe care le au (unii ministri)”.

3. “Sa aibe” este o alta “inventie” lexicala a romanilor. Iata cateva intrebari puse de romani pe forumuri, gasite rapid pe internet: “Cati copii trebuie sa aibe o familie?”, “Cate kilograme trebuie sa aibe tortul de nunta?”, “Ce acte trebuie sa aibe masina daca e inmatriculata pe Spania?”.

Aici, nu sunt multe de explicat, corect este “sa aiba”, “o sa aiba” etc, niciodata cu “aibe”.

4. Pe cand romanii isi luau credite cate nu puteau sa plateasca in intreaga viata pentru a-si cumpara un amarat de apartament vechi, pe tarlaua lexicala autohtona a aparut si “locatie”. Dar nu folosit corect, ci ca sinonim pentru “chirie”. Daca o persoana spunea, intr-o discutie, “Mi-am gasit un apartament la 60.000 de euro”, se gasea un coleg sa intrebe “Si cum e locatia?”.

Potrivit DEX, “locatie” reprezinta “chiria platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara”.

5. Este bine de stiut si vizibil ca romanii s-au cam plictisit de “engleji” si “franceji”, de “tigare” si “salbatec”, iar aceste aberatii lexicale pot fi plasate cu mandrie in categoria “pe cale de disparitie”. Insa, exista o formulare gresita ce a tinut piept, cu mare succes, trecerii anilor. “Cat aveti ceasul?” este o întrebare pe care romanii o adresează adesea. Aparent, nu pare nimic gresit, dar incercati sa analizati logic extrem de slaba legatura dintre cuvinte.

Intrebarea poate fi, daca e musai sa folositi cuvantul “ceas”, “Aveti un ceas?” sau, pentru a fi si mai expliciti, “Cat este ceasul?”.

Bonus.

Corect este “voiam”, nu “vroiam”. “Voiam sa ma duc la meci, dar n-am mai gasit bilete!”. Corect este “serviciu”, nu “servici” si, intotdeauna, “ma-ta” are cratima.

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?