ACASA » STIRI » Diverse » 1,5 MILIARDE lei, valoarea afacerilor din turismul de pe litoralul românesc. România, pe ultimul loc în UE la încasări

1,5 MILIARDE lei, valoarea afacerilor din turismul de pe litoralul românesc. România, pe ultimul loc în UE la încasări

TURISM ROMANIA. Un studiu publicat recent de KeysFin arată că afacerile din turismul de pe litoralul românesc vor depăşi în acest an nivelul de 1,5 miliarde de lei, cifră aproape dublă faţă de acum cinci ani.

Pizza Evo

“Potrivit estimărilor patronatelor, numărul turiştilor în 2017 ar putea depăşi cifra de 1,5 milioane. Cele mai multe unităţi de cazare au raportat rezervări complete pentru vârful de sezon. Creşterea veniturilor populaţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de cazare, facilităţile de plată, toate aceste condiţii s-au întrunit pentru ca 2017 să fie, cel mai proabil, cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii 10”, spun analiştii de la KeysFin, citați de News.ro.

Potrivit KeysFin, pe litoralul românesc erau deschise, în 2016, aproape 900 de unităţi de cazare, dintre care 335 de hoteluri, 243 de vile, 164 de bungalouri, 31 de pensiuni şi 56 de hosteluri. Cele mai multe erau în Eforie (201), Mangalia (177) , Costineşti (154) şi Constanţa-Mamaia (135).

La Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor erau înregistrate, în acelaşi interval, 2.781 de firme active, cu sediul social în Constanţa şi Tulcea, dintre care cele mai multe ofereau servicii în restaurante (1.106) şi baruri (779), în timp ce alte 424 de companii aveau drept principală activitate serviciile hoteliere.

Datele statistice arată că afacerile firmelor de pe litoral au crescut semnificativ în ultimii ani, de la 801,2 milioane lei în 2012 la 1,33 miliarde lei în 2016. Şi profitabilitatea sectorului a avansat puternic, de la 44,9 milioane lei la 205,8 milioane lei în acelaşi interval.

În ciuda datelor pozitive de pe litoral, pe ansamblu, turismul românesc se află încă mult sub potenţial. Dovadă datele statistice la nivel european, care clasează România pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii încasărilor din turism la nivel de produs intern brut. Dacă pentru Malta, Cipru şi Croaţia, turismul reprezintă peste 12% din PIB, România raportează abia 1% din PIB.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?