Internetul pare sa fie cea mai utila inventie, dar exista riscuri majore la care ne expunem, iar aceste riscuri sunt necunoscute de majoritatea utilizatorilor de internet. Iata care sunt cele mai comune boli cauzate de statul pe internet:
Oboseala ochilor
Cand iti folosesti prea mult ochii, acestia obosesc – asa ca atunci cand te uiti continuu la monitorul calculatorului, timp de 8-10 ore pe zi, nu e de mirare ca te dor ochii. Cu toate astea, aceasta afectiune este cea mai mica problema atunci cand abuzezi de internet – ochii isi revin atunci cand te odihnesti.
Anxietate
Unii oameni au tendinta de a interpreta gresit sau de a exagera semnalele de durere. Potrivit Wikipedia, “psihologii se refera la aceasta tendinta ca “dramatizarea durerii”, tendinta oamenilor de a se gandi la ce e mai rau”. Potrivit aceleiasi surse anxietatea iti da un sentiment ca ceva e cu adevarat in neregula cu tine. Datorita tuturor informatiilor medicale care se afla mereu la dispozitia noastra pe interent, acum avem tendinta si mai mare de a crede mereu ca suferim de o boala incurabila. Orice simptom cautam pe interent ne da o multime de rezultate catastrofale.
Dureri de cap
Exista trei tipuri de dureri de cap asociate cu folosirea internetului:
Dureri de cap de tensiune – tensiunea durerii de cap te poate induce in eroare. Aceasta nu e cauzata de stres, ci mai degraba de presiunea pusa pe muschii gatului si a ochilor. Asemenea dureri pot tine de la 30 de minute si pana la o saptamana. Solutia e relaxarea, somul sau poate chiar si un masaj.
Dureri de cap cronice – Suferi de acestea daca durerea te tine mai mult de doua saptamani pe luna.
Dureri de cap pe baza de stres – Se pare ca nu ai nevoie de mult stres pentru a avea dureri de cap. Este vorba de micile enervari de pe parcursul zilei (nu se deschide casuta de mail , nu incarca filmul, nu iti raspunde cineva la timp).
Dureri de spate
O postura gresita va rezulta in dureri de spare, mai ales atunci cand persoana sufera si de obezitate, fumeaza sau nu face exercitii fizice. – singura solutie aici este o dieta mai santatoasa si un program de exercitii zilnice.
Tromboză venoasă profundă
Ce inseamna “tromboză venoasă profundă”? – este formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda – aceasta se poate intampla atunci cand stai foarte mult in aceeasi pozitie incomoda si esti dezhidratat. Cauza principala este imobilitatea. Aceste cheaguri sunt extrem de periculoase pentru ca se pot desprinde oricand si circula catre un organ vital.
Sindromul Munchausen
Internetul iti pune la dispozitie un numar nelimitat de forumuri si camere de chat, suport online, site-uri de socializare – nenumarate locuri unde oamenii pot sa-si spuna problemele, pot cere sfaturi si pot obtine simpatie. Este cunoscut deja faptul ca multi oameni inventeaza boli si tragedii pentru a obtine atentie. Acestia pretind a fi victime ale violului, ale abuzului sau sustin ca au o boala grava doar pentru a primi simpatie – acestea sunt simptome ale sindromului Munchausen. Potrivit unui articol BBC, “internetul incurajeaza oamenii sa se prefaca ca sunt bolnavi pentru a obtine atentie”.
Depresia Facebook
Potrivit mai multor studii facute in ultima perioada, Facebook si alte site-uri de socializare predispun adolescentii, in speciale fetele, catre “anxietate si depresie”. Facebook, pe langa SMS-uri si e-mail, ii face pe tineri sa supra-analizeze orice situatie si sa se gandeasca mereu la lucruri negative.
Furia internetului
Chiar daca se poate spune ca, in sine, furia internetului nu este tocmai o “boala”, poate duce la lucruri mult mai grave cu ar fi, urmariri, obsesii si volente. Potrivit unor studii, una dintre cauzele acestei enervari este “excesul de informatie” – acompaniata de accesul incet. Studiul spune ca 68% din 200 de oameni sunt mai stresati de problemele cu interentul decat de, de exemplu, cunoastrea parintilor partenerei/partenerului sau decat de a sta in trafic.
Afecţiuni ale membrelor superioare
Aici sunt incluse urmatoarele afectiuni: tensiunea muschilor gatului, sindromul tunelului carpian, tendinită (la maini si incheieturi), tenosinovite (prezinta aceleasi simptome ca ale unei tendinite si anume umflatura, durere accentuata la palpare si atunci cand tendonul este imobilizat), bursita (bursita este inflamatia bursei determinata de uzajul repetitiv, trauma, infectie sau boli inflamatorii sistemice. Bursa este un sac cu lichid care protejeaza capetele articulare ale oaselor si se suprapune muschilor sau intre oase si tendoane, piele) – toate aceste boli pot fi legate de folosirea interentului.
Dependenta de internet
Aceasta e afectiunea numarul 1. Cand vine vorba de aceasta, oamenii pot fi dependeti de orice – de la tastat, camere de chat, online shopping, jocuri si multe altele. Este o afectiune atat de comuna inca s-au deschis deja mai multe centre de reabilitare in lume – unde oamenii primesc un instructaj similar armatei pentru a-i dezobisnui de internet.