ACASA » STIRI » Diverse » Umberto Eco ataca retelele sociale: “Internetul l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar”

Umberto Eco ataca retelele sociale: “Internetul l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar”

UMBERTO ECO RETELE SOCIALE. Reputatul scriitor Umberto Eco a primit recent titlul de Doctor Honoris Causa in “Comunicare si Cultura mass media” la Universitatea din Torino. Cu acest prilej, Eco s-a intalnit cu jurnalistii si a criticat retelele de socializare.

Pizza Evo

Retelele de socializare dau drept de cuvant unor legiuni de imbecili care inainte vorbeau numai la bar dupa un pahar de vin, fara a dauna colectivitatii. Erau imediat pusi sub tacere, in timp ce acum au acelasi drept la cuvant ca si un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului fata de care spectatorul se simtea superior. Drama internetului este ca l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar“, spune Umberto Eco, potrivit gazetaromaneasca.com.

Scriitorul ii invita pe jurnalisti “sa filtreze cu o echipa de specialisti informatiile din spatiul virtual, pentru ca nimeni nu poate preciza daca un site este credibil sau nu”. “Ziarele ar trebui sa dedice cel putin doua pagini analizei critice a site-urilor, asa cum profesorii ar trebui sa-i invete pe elevi sa utilizeze site-urile pentru a-si face temele. Sa stii sa copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informatiile pentru a intelege daca sunt credibile sau nu“, explica scriitorul.

Umberto Eco este optimist in privinta hartiei tiparite. “Exista o reintoarcere la tiparitura. Firme din SUA care au trait si triumfat pe internet au cumparat ziare. Acest lucru imi spune ca exista un viitor, ziarul nu va disparea, cel putin pentru cat mi-e permis sa trăiesc. Cu atat mai mult in era internetului in care se dezlantuie sindromul complotului si prolifereaza scornelile“.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?