ACASA » INTERVIURI » OPEN MIC for open minds, la Café d’Art Scena

OPEN MIC – Stand-up comedy, un show animat, destins şi plin de umor a încheiat weekend-ul la Café d’Art Scena. Un eveniment cu un public numeros, care s-a bucurat de o seară de bancuri şi patru momente de stand-up comedy, deschise şi moderate cu mare haz de comediantul, aflat de această dată şi în postură de organizator, Andrei Amza. În cazul său, experienţa şi-a spus cuvântul:

„În urmă cu doi ani, împreună cu alţi doi băieţi, am organizat primul Open Mic făcut vreodată în Constanţa şi a ieşit foarte, foarte bine. Am făcut al doilea eveniment de acest tip anul trecut, tot la Café d’Art, iar succesul a fost şi mai mare… La sfârşit, pe rând, aproape toată lumea a urcat pe scenă, aveam scaune acolo, microfonul mergea din mână în mână şi se spuneau bancuri. Seara aceasta a ieşit foarte bine şi pentru că am avut surpriza ca fetele să aibă curaj să urce pe scenă. O fată chiar a spus cel mai tare banc al serii. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată la un show. Atmosfera a fost foarte plăcută, sunt mulţumit de cum a ieşit evenimentul şi de faptul că am avut oameni care au avut curajul de a urca pentru prima dată pe scenă. Am concurat în această seară cu alte evenimente mari, organizate în oraş şi mă bucur că a venit lumea în număr aşa de mare. Eu încerc să fac o tradiţie de Open Mic în Constanţa, pentru că suntem un oraş mare, cosmopolit, în care astfel de evenimente prind la public.

Cei care vor să facă stand-up trebuie ca în primul rând să aibă curaj şi să urce pe scenă. Să ştie că orice cuvânt contează, de aceea o glumă trebuie spusă exact aşa cum a fost scrisă. Din propria experienţă, spun că acest domeniu cere multă muncă, spectacole, scris, multă critică pe care trebuie să ţi-o asumi, să o accepţi şi să o ceri. Oamenii trebuie să înţeleagă ce spui, deci este nevoie chiar şi de exerciţii de dicţie, nu de puţine ori am repetat glumele ţinând creionul în gură. Dar cine vrea sa o facă o va face din plăcere, iar restul va veni de la sine. Noi vom mai oferi ocazia şi altor oameni să urce pe o scenă, pentru că începând de anul viitor cu siguranţă vom mai organiza seri de Open Mic, sper tot aici, la Cafe d’Art”.

Care au fost concluziile trase la finalul evenimentului de cei patru participanţi care au urcat pe scenă?

Bogdan:
„M-am simţit foarte bine pe scenă. Fac stand-up comedy de un an de zile, dar în seara aceasta chiar a fost frumos, oamenii au fost aproape, receptivi, lumea a râs și a fost un show reușit. Acest lucru mă bucură, pentru că spectatorii constănţeni sunt mai familiarizaţi cu trupele din Bucureşti. Îmi doresc să fac carieră în stand-up, aş vrea să fiu printre acei oameni din afara Capitalei care reuşesc în acest domeniu, să aduc materiale bune pe scenă, cât mai amuzante şi să îi fac pe oameni să râdă, pur şi simplu. Pentru un show reuşit, este nevoie de un public deschis, nonconformist, care gustă glumele. Şi mai este nevoie de un om pe scenă care să se reprezinte pe sine şi care să îşi facă glumele aşa cum vrea, cum simte. În momentul în care aceste două instanţe comunică, show-ul este reuşit”.

George:
„Este a doua oară când urc pe scena de la Café d’Art şi mă simt foarte bine. Cred că şi locaţia este foarte importantă, pentru un show reuşit. Nu te poţi duce oriunde şi să te aştepţi să găseşti oameni deschişi la minte, care să fi venit pentru mai mult decât să bea o bere, ci să vrea într-adevăr să râdă. Publicul din această seară a fost absolut extraordinar. Cel mai frumos este să fii acolo, pe scenă, nu ai nevoie de actorie, pentru a reuşi trebuie să fii sau să devii amuzant. Primele show-uri de stand-up pe care le-am văzut au fost pe computer şi mi s-a părut extraordinar, mi-am dat seama că pot face şi eu din asta un job. Contează mult livrarea materialului către public, trebuie să începi tare şi să termini la fel. Publicul trebuie prins de la prima glumă. Au fost în seara aceasta unele faze la care nu mă aşteptam să se râdă, dar s-a râs. Umorul este subiectiv.
Vreau să fac stand-up şi în altă ţară, preferabil în limba engleză, cred ca asta mi-ar creşte şansa de reuşită. Îmi place ceea ce fac, să fiu pe scenă, să fiu amuzant, să primesc aplauze. Este fascinant cum oamenii te invită după show să stai cu ei la masă, deși tu nu faci nimic concret pentru ei. Se pare că este suficient să îi faci să râdă, pentru ca ei să fie buni cu tine”.

Iulian Aramă:
„Împreună cu Bogdan şi Geo am făcut parte, anul trecut, din singura trupă de stand-up comedy din Constanţa şi am prins multă experienţă urcând pe scenă. Am avut parte în tot acest timp de diferite tipuri de public, unii spectaori au fost mai dificili, alţii receptivi şi deschişi. În seara aceasta am avut un show reuşit şi un public bun.
Open Mic-urile sunt pentru noi exersări pentru glumele noi, urmărim modul în care recepţionează cei care stau în faţa noastră anumite replici. Le putem numi avanpremiere pentru materialele noi. Începutul este greu în stand-up, dar cei care urcă pentru prima dată pe scenă nu trebuie să se lase demoralizaţi în niciun fel de reacţii, ei trebuie să încerce iar şi iar, pentru că numai aşa capătă experienţă şi acest lucru este vital în stand-up comedy. Aici este vorba despre mai mult decât nişte glume spuse prietenilor, trebuie să îi faci pe oameni să creadă ce spui”.

Iulian Moise:
„Am urcat în această seară pentru prima dată pe scenă, m-am simţit bine acolo şi cred că publicul a fost ok, am reuşit să comunic cu oamenii din sală. În schimb, eu m-am simţit extraordinar de dezbracat pe scenă, în faţa a peste 100 de oameni. Nu vedeam feţele celor din public şi căutam să văd reacţiile prietenilor mei, care erau în sală.
Am urcat pe scenă pentru a împărtăşi mai mult decât prietenilor mei experienţe reale şi am vrut să văd dacă o masă mai mare de cinci oameni va râde la ceea ce spun. Voi păstra această formă de… adresare mai mult ca hobby, nu voi face un job din stand-up, pentru că am ales o altă cale profesională”.

realizar de Cristina LAZAR

Login

Lost your password?