ACASA » STIRI DIN CONSTANTA » La Constanţa a fost inaugurat primul HACIKAR din judeţ! O cruce de piatră sculptată manual

La Constanţa a fost inaugurat primul HACIKAR din judeţ! O cruce de piatră sculptată manual

STIRI CONSTANTA. La Constanţa a fost prezentat oficial primul hacikar din judeţ. Monumentul reprezintă un simbol al prieteniei care leagă popoarele român și armean.

Pizza Evo

Hacikarul a fost dezvelit și sfințit, marți, 25 aprilie, pe faleza Cazinoului. La eveniment au fost prezenţi Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia la București, care a subliniat legătura stânsă dintre Romînia și Armenia, Atașatului General al Consulatului Rus la Constanta, Nicolai Belera, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a mulțumit comunității armene pentru darul făcut orașului Constanța, prefectul județului Constanța, Adrian Nicolăescu, Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz.

Monumentul a fost sfințit de ÎPS Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepscopiei Bisericii Armene din România.

Hacikar-ul este o piatră comemorativă pe care este cioplită o cruce înconjurată de rozete și motive botanice. Armenia este unica țară unde se află mai mult de 50.000 de monumente sculptate manual – semețe cruci de piatră – dintre care niciuna n-o repetă pe cealaltă; fiecare Hacikar are decorațiunile sale proprii și originale, istoria sa coborând în profunzimea veacurilor.

Hacikarurile, care adesea cântăresc câteva tone, reclamă o muncă dificilă, dăruire și timp. 

Monumentul a fost sculptat în Armenia şi a fost adus la Constanţa cu vaporul, fiind amplasat pe faleza Cazinoului.

La baza crucii de piatră stă scris în română şi în armeană: “Acest monument reprezintă o dovadă a prezenţei multiseculare a armenilor în Dobrogea, precum şi a gratitudinii lor pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi. Cinstim memoria înaintaşilor şi martirilor neamului armenesc care şi-au păstrat identitatea şi credinţa“.

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?