ACASA » Fun pe net » Cine este ROMANUL care a sculptat chipul Mantuitorului din Rio de Janeiro!

Cine este ROMANUL care a sculptat chipul Mantuitorului din Rio de Janeiro!

ROMANUL CARE A SCULPTAT CHIPUL LUI CRISTO REDENTOR. Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, insa foarte putini stiu ca cel care a sculptat chipul Mantuitorului este un roman: Gheorghe Lenoida. Sculptorul provine dintr-o familie care a dat tarii numeroase personalitati (inginerul Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, de asemenea inginer). Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1892 (1893, dupa alte surse).

Pizza Evo

sculptor-roman-mantuitorul-rio-de-janeiro

In 1925, s-a mutat in capitala Frantei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mantuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky sa sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus.

Inceputa in 1926, intreaga lucrare a fost finalizata in 1931 si a devenit în timp un adevarat simbol al Americii Latine. Cu o inaltime totala de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) si o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerata una dintre minunile lumii moderne.

627x0Intors in tara, Gheorghe Leonida a continuat sa sculpteze, insa a murit la 49 de ani, in primavara anului 1942, cazand de pe acoperisul casei sale din Bucuresti, in timp ce culegea flori de tei. Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel ca faimoasa sa contributie la minunea din Rio a ramas uitata de romani. Lucrarile lui Gheorghe Leonida se afla in principal la Castelul Bran si la Muzeul Naţional de Arta.

Sursa: atlas-geografic.net

TE-AR PUTEA INTERESA:

Evenimente Constanta

Login

Lost your password?